Fyrværkeri bliver lavet til børn

Danske fyrværkeriproducenter erkender åbenlyst, at de laver fyrværkeri, der er beregnet til børn, selvom børn under 18 år ikke må købe det. Det vækker harme hos Enhedslisten, fortæller Radio24syv. 

"Så er der sikkert jordfyrværkeri til junior," siger stemmen i Aalborg Fyrværkerifabriks reklame. De har lige som for eksempel Fyrværkerieksperten, T. Hansen og Jem og Fix et såkaldt juniorsortiment. Eller med andre ord: Fyrværkeri til børn.
 
- Det bryder jeg mig ikke om, siger Enhedslistens forbrugerordfører Henning Hyllested til Radio24syv.
 
- De gør det jo bare for at tjene penge, og det er simpelthen for meget, hvis det skal gå forud for børnenes sikkerhed, mener han.
 
Børn under 18 år må ikke købe kraftigere fyrværkeri end bordbomber, knaldperler og hundepropper. Men alligevel bliver fyrværkeriet lavet til dem.
 
- Uanset hvor mange gode viljer, der er blandt offentlige myndigheder og politikere, så er det stadig sådan, at en meget stor del af fyrværkeriet bliver skudt af af børn under 18 år, siger direktør i Aalborg Fyrværkerifabrik Martin Sørensen til Radio24syv.
 
Derfor mener han, det fyrværkerifabrikanternes opgave at lave sikkert fyrværkeri til børnene.
 
- Det er vigtigt for os at fortælle til forældrene, at her er nogle produkter, der er lavet til junior. De er sikre, så forældrene kan give deres børn fyrværkeriet, uden at de behøver være nervøse for, at børnene kommer alvorligt til skade, siger Martin Sørensen.
 
I Aalborg Fyrværkerifabriks juniorsortiment er blandt andet "superkraftige, blinkende magnesiumbomber" og heksehyl "med masser af krudt".
 
- I værste fald så sker der jo ulykker, så jeg mener ikke, man skal markedsføre fyrværkeri til børn, siger Henning Hyllested til den nye taleradio.
 
Det gør Aalborg Fyrværkerifabrik heller ikke, indvender direktøren. Markedsføringen er nemlig rettet mod forældrene.
 
- Det er naivt at tro, at det er os, der lokker børn til at købe fyrværkeri, siger Martin Sørensen.
 
Halvdelen af alle tilskadekomne var sidste år 21 år eller yngre. En fjerdedel var 15 år eller yngre. Lovligt fyrværkeri er årsag til 90 procent af alle skader.
 
Se også historien i TV2/NORD tirsdag 19.30.
 


Seneste nyt

fra Nordjylland