Fysioterapeuter kæmper mod iPad-børns dårlige motorik

01:52

Børns brug af iPads og computere går ud over deres motorik. Derfor har Vesthimmerlands Kommune startet et pilotprojekt, hvor fysioterapeuter kommer ud i de små klasser.

130.000 kroner. Så meget har Vesthimmerlands Kommune investeret i et pilotprojekt, der skal undersøge, hvor meget man kan få ud af at bruge fysioterapeuter i folkeskolen, hvor børnene som en følge af folkeskolereformen, der nu snart har tre skoleår på bagen, skal have bevægelse som en integreret del af undervisningen.

Børn der starter i skole i dag har nemlig i høj grad motoriske udfordringer. Deres balance er underudviklet, deres muskler er slappe og koordinationen mellem højre og venstre side af kroppen halter.

Årsagen: De bevæger sig ikke nok og sidder for meget foran tablets, computere og fjernsyn.

Læs også Elever lærer at redde liv

I 0. klasse på Aars Skole har man skoleåret igennem arbejdet med de motoriske udfordringer, og fredag var ingen undtagelse. Her blev skolens mindste elever undervist gennem bevægelse, og det kaster motorisk læring af sig, siger Lise Stensgaard, der er en af de fysioterapeuter, der er tilknyttet projektet. Mere bevægelse har en positiv effekt.

- Det ser det ud til. Både når vi ser hvordan de gebærder sig i klasselokalet, men også når vi har dem til motorik, i idrætslokalet eller som her - til bevægelse i undervisningen, så ser vi helt klart, de bliver bedre motorisk.

For Vesthimmerlands Kommune er det dejligt at høre, at projektet har en positiv effekt på børnenes motorik, men det handler også om kroner og ører. Dem kan de nemlig spare nogle af.

- Vi håber på, at hvis vi undgår at få nogle over i det specialiserede område, der er et langt dyrere tilbud, så er det en rigtig god gevinst og en rigtig god investering, siger Henrik Dalgaard, der er konservativt byrådsmedlem og formand for Børne- og Skoleudvalget i kommunen.

Så det kan betale sig?

- Ja, det tror vi helt sikkert, det kan, siger han videre.

Efter sommerferien skal politikerne tage stilling til om projektet skal fortsætte.

Læs også TV2 Nord i nyt stort samarbejde om bedre undervisning i folkeskolen

Flere nyheder fra TV2 Nord