Gågader skrottes så handelslivet kan trives

Gågader gavner ikke altid handelslivet. Det har man taget konsekvensen af i Nørresundby hvor bilerne nu igen er velkomne i Vestergade.

For et år siden blev Vestergade i Nørresundby transformeret. Gaden gik fra at være en gågade uden liv til en trafikeret gade med trafik på både to ben og fire hjul. Gågaden blev simpelthen sløjfet - til stor glæde for både butiksindehavere og de handlende.

- Jeg kan se mere liv i gadebilledet. Meget mere, siger Heidi Klærke, der er frisør på Vestergade.

Hun husker tydeligt, da det for et år siden var strengt forbudt for biler at køre gennem handelsgaden.

- Det var ligesom at se en western med billeder fra en spøgelsesby. Efter klokken 14 var der ikke et menneske. Det var godt nok stille. Det var synd.

Det var rådmand for By- og Landskab i Aalborg Kommune Hans Henrik Henriksen (Soc. Dem), der i 2015 gik med til at åbne Vestergade op for bilkørsel og "forvise" den gående trafik til fortovene.

Ligesom Heidi Klærke i frisørsalonen er Jette Søbygge fra gadens garnforretning glad for bilerne.

- Vores kunder er vældig tilfredse med, at de kan parkere herude i stedet for at skulle gå et godt stykke ved. Der er nogen, der er dårligt gående, og de nyder virkelig godt af at kunne parkere bilen her i gaden. Det kan også være kunder, der har travlt, som lige skal smutte ind og hente et par ting, og for dem er det også fint, siger hun.

Anette Valentin er medlem af samrådet i Nørrsundby og tidligere byrådspolitiker. Hun har i årevis kæmpet for at få bilerne tilbage i Vestergade.

- Man kunne se, at der blev mindre og mindre gang i den herinde. Butikkerne lukkede, og der var ikke nye der åbnede i deres sted. Folk vil gerne kunne køre til døren, og så nytter det ikke noget, at man siger: I skal køre med bus. I skal køre med tog og I skal dit og dat. Hvis det betyder, at folk bliver væk og forretningerne ikke kan leve, så dur det ikke, siger Anette Valentin.

Ole Steen Mortensen bruger næsten dagligt Vestergade i Nørrsundby og kan sagtens mærke forskellen.

- Folk har undladt at bruge Vestergade, fordi man skulle gå igennem den samtidig med, der har været udfordringer med parkeringsforholdene. Bare det at man kan køre lige hen til butikken, tror jeg betyder noget, siger han da TV2 Nord standser ham i sin bil på Vestergade.

- Det har ligesom været et mantra, at hvis man havde en gågade, så kom der ting til. Det tror jeg ikke på, fortsætter Ole Steen Mortensen.

Rådmand Hans Henrik Henriksen troede åbenbart heller ikke på at gågader altid er løsningen og for et år siden slap han så bilerne ind i Vestergade. Til stor glæde for Anette Valentin.

- Når man står her med en gågade, der har været så øde, så er det synd man ikke gjorde det for 10 år siden, siger hun.

Også Skomagergade i Nibe er åbnet op for biler igen, efter at handelsgaden i en periode var forbeholdt fodgængere.


Seneste nyt

fra Nordjylland