Gamle brandhaner er bakteriebomber

Bakteriefyldt vand fra gamle brandhaner forurener drikkevandet og det kan gøre borgerne syge i Aalborg Kommune. Det mener formanden for et vandværk.

Aalborg Kommune vil nedlægge 1500 brandhaner, der ikke længere bliver brugt. Indtil videre vil de gamle brandhaner blive stående for det koster 30 millioner kroner at fjerne dem. Det bekymrer formanden for et af kommunens vandværker. Han mener at stillestående vand i gamle nedlagte brandhaner er en bakteriebombe under kommunens drikkevand.

- Lige nu er brandhanen frosset helt til, men man fornemmer stadig at vandet er helt mørkebrunt. Jeg troede ikke det så galt ud, fortæller formanden for Kongerslev Vandværk, Arne Sørensen, mens han åbner en af byens brandhaner.

I sommer tappede formanden for Kongerslev Vandværk en prøve fra brandhanen og resultatet chokerede ham. Prøven viser at der er coliforme bakterier i vandet. Det må der ikke være i drikkevand. Men det forurenede vand kan netop løbe tilbage i drikkevandet, når trykket bliver taget af hanen. F.eks. under en reparationen på ledningsnettet.

- Det har jeg det meget dårligt med, for når vores forbrugere får sådan noget i vandhanerne, så kan vi ikke garantere at vandet er rent, siger Arne Sørensen.

Kommunen løber en stor risiko ved at lade stå til. Det ved godt hvor farlige brandhanerne er

Rådmanden for miljø og energi i Aalborg Kommune, Lasse Olsen har selv fået overrakt en flaske vand fra brandhanen i Kongerslev. Han erkender at der er en risiko for at kommunens brandhaner kan forurene drikkevand og gøre forbrugerne syge.

- Hvis vandet løber ud i drikkevandsforsyningen, så vil vi meddele kogepåbud nøjagtigt som vi ville gøre, hvis det er kloakvand der flyder over og bliver blandet med drikkevandsforsyningen, siger Lasse Olsen (Enhedslisten).

I følge beredskabet bliver brandhanerne skyllet hvert andet år. Fremover kan der gå længere tid i mellem og forureningsrisikoen bliver større. Aalborg Kommune planlægger nemlig at nedlægge 1500 brandhaner, der ikke længere har tryk nok. De vil stadig være koblet på vandledningerne, men der er endnu ikke sat penge af til at fjerne eller bare skylle dem jævnligt.

- Hvis vi skal fjerne 1500 brandhaner, så vil det koste 30 millioner kroner, så det er formentlig noget der kommer til at tage noget tid. Men vi har et muligt problem, vi har en mulig sundhedsrisiko, og det skal vi selvfølgelig tage hånd om, siger rådmand Lasse Olsen.

Vandforbrugere rundt om i Nordjylland har flere gange måtte koge vand på grund af en forurening, hvor man ikke har kunnet finde kilden. Arne Sørensen kan ikke dokumentere det, men han tror at kilden ofte er brandhanerne.

- Kommunen løber en stor risiko ved at lade stå til. Det ved godt hvor farlige brandhanerne er, siger formand for Kongerslev Vandværk, Arne Sørensen.

I København bliver alle brandhaner skyllet to gange om året, og i Århus er der afsat 20 millioner kroner over de næste fem år til at nedlægge gamle brandhaner der ikke længere lever op til nutidens krav.

 

Se med i aften klokken 19:30 i Nordjylland LIVE. 


Seneste nyt

fra Nordjylland