Gang i Gjøl Skole

Gjøl Skole er en af otte små skoler i Jammerbugt Kommune, der er sikret en fremtid, hvis lokalsamfundet kan sørge for vækst og udvikling.

På Gjøl Skole har 4. klasse i december kastet sig over et særdeles hjertevarmt projekt. De vil tjene penge til Kræftens Bekæmpelse ved at sælge julepynt og småkager i den lokale brugs og i kirken. Til at hjælpe er en af klassens forældre dukket op, og det er slet ikke usædvanligt, at skole, forældre og lokalsamfund spiller sådan sammen.

- Hvis jeg har projekter her på skolen, så spørger jeg ude i byen, om nogen kan byde ind, og der er altid nogen, der vil hjælpe, siger skoleleder på Gjøl Skole Lars Salomonsen.

Gjøl er i dag en by, der gør meget for at sælge sig selv som et attraktivt sted for tilflyttere, og det hele bunder i, at man vil gøre alt for at bevare den lille skole, som i dag har 88 elever fordelt på syv årgange.

Skolen var nemlig lukningtruet tilbage i 2014, men så kastede lokalsamfundet sig ind i kampen for at bevare skolen, og i dag er Gjøl endda med i Jammerbugt Kommunes projekt "Liv i by og skole", som omfatter ni små byer med i alt otte skoler. Modsat mange andre kommuner holder kommunen hånden under de små samfund i stedet for at dreje skolenøglen om. Erkendelsen af, at man er en landdistriktskommune er nemlig helt klar.

- I stedet for at lukke de her skoler, så sagde vi, skal vi ikke prøve at holde liv i de her skoler. Og det er så det, vi har givet hinanden håndslag på, siger borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade (Venstre).

Målet for projekt "Liv i by og skole" er at bevare et elevtal på 10-12 på hver årgang. På Gjøl Skole er de med 88 elever på de syv årgange godt med, og skolelederen håber, at der vil komme endnu flere til.

- Jeg har sat mig et mål om at nå 100 elever. Men nu har vi så 88, og allerede efter nytår er der fremgang. der får vi nemlig to elever mere, siger Lars Salomonsen.

Lykkes det at skabe tilstrækkelig udvikling i byerne og dermed en fastholdelse eller stigning i elevtallet, kan de otte små skoler ånde lettet op.

- Holder skolerne de elevtal, der er aftalt, på 10-12 elver per årgang, så er der en fremtid for de skoler. Det er det, vi har givet håndslag på, siger borgmester Mogens Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland