Moderne naturpleje: Geder sættes ud på Hals Skanse

I stedet for store maskiner og plæneklippere er geder blevet våbnet mod højt græs, træ og- buskbevoksning på Hals Skanse.

Det bliver ikke larm fra buskryddere, plæneklippere eller andre maskiner, man kommer til at kunne høre på Hals Skanse de næste syv måneder. I stedet bliver det lydene af seks geder af racen British Toggenburg, der kommer til at lyde ud over det gamle voldanlæg. 

Se video:De nordjyske kommuner er i højere grad begyndt at bruge dyr i naturplejen.

- Det bliver mere og mere populært, at få dyr til at hjælpe med naturpleje rundt omkring i kommunen. Vi arbejder meget med det, vi kalder rig natur. I stedet for bare at have højt, massivt ensartet græs, så forsøger vi at få en varierende forekomst af urter. Og dyrene de gør det, at de udpiner jorden lige så langsomt. Det giver bedre betingelser for de vilde urter og dårligere betingelser for græsset, siger Thomas Lam, der er parkforvalter i Aalborg Kommune. 

Gederne er leveret af dyreholder Ejnar Siig Christensen. Han kan mærke på sin forretning at brugen af dyr til naturpleje er i høj kurs. 

- Vi er gået fra, at være et hobbyprojekt, som jeg har passet ved siden at mit rigtige arbejde til at være fuldtids dyreholder her fra 1. januar. Og det er på grund af efterspørgslen, siger dyreholderen, der også har sat dyr ud i flere andre nordjyske kommuner.

Idéen om at have en flok geder gående, fremfor at kommunen sender maskiner og mandskab ud, er også populær i Hals. I Hals Turistforening og det lokale samråd, håber de, at det både kan gavne, de, der bor i byen, men også at det kan gavne turisterne, der kommet til byen. 

- Rigtig mange har jo glædet sig til, at gederne skulle komme, så nu er jeg spændt på reaktionen. Men det ser ud til, at det er nogle rigtigt rare geder, der er vant til at omgås mennesker. Så jeg tror, det bliver stort det her, siger Ulla Larsen, der er formand i Hals Samråd. 

Gederne skal gå på Hals Skanse indtil november måned. 


Seneste nyt

fra Nordjylland