Genoptræning erstatter indlæggelser: Svingdør-sygehuse presser kommunerne

Fremtidens sygehuse vil i stigende grad være som en svingdør, hvor patienterne opholder sig så kort tid som muligt. Det presser kommunerne, som efterlyser flere midler.

Stadig mere genoptræning og færdigbehandling bliver lagt fra sygehusene ud til kommunerne, der har svært ved at følge med udviklingen, hvis de ikke får flere midler til at tage sig af den stigende arbejdsopgave.

På det kommunale træningscenter Phønix i Frederikshavn er der fuldt hus på genoptræningsholdene. Siden 2007 har centret oplevet en stigning i træningsforløb på 312 procent. Med næsten 3000 genoptræningsforløb i 2016 er grænsen ved at være nået.

- Det er helt tydeligt, at vi har fået flere og flere borgere gennem vores træningscentre. Vi har rigeligt med borgere i forhold til, hvad vi har terapeuter til, men vi løser det, siger leder af træningsområdet i Frederikshavn Kommune, Helle Yding Kooij.

Det er ikke kun inden for genoptræning, at kommunerne får tidligere og mere ansvar for borgerne.

- Det gælder ikke kun på genoptræning, men særligt også på sygeplejen og plejen, at der sker en rivende udvikling, og der er det hvert fald min klare opfattelse, at midlerne ikke følger med i tilstrækkelig omfang, siger formand for sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune, Anders Broholm (Venstre).

I forbindelse med opførelsen af Det Nye Aalborg Universitetshospital er der en målsætning om at nedbringe antallet af sengepladser med 20 procent. Det er blandt andet målet om færre sengepladser på sygehuset, der giver stigning i træningsforløb hos Phønix.

- Der er en grænse for alting, så derfor er det vigtigt, vi får KL (Kommunernes Landsforening, red.) til at løfte den her sag for os i regeringsforhandlingerne, for det er ikke kun et problem i Frederikshavn og Nordjylland – det er et landsproblem, siger Anders Broholm. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland