3. Limfjordsforbindelse: Deres hus skal jævnes med jorden, men de har intet fået at vide om høring

160 hus- og grundejere står til at blive eksproprieret, når byggeriet af den 3. Limfjordsforbindelse skal i gang. Lige nu er anlægsloven i høring, men det er de berørte lodsejere ikke blevet underrettet om.

Lisbeth Gjørtz Fast og hendes mand, Michael Fast, bor på Nørholmsvej 101. Her skal der være et udfletningsanlæg til den kommende motorvej over Egholm. 

Lige nu er anlægsloven i høring, men det har Vejdirektoratet ikke ulejliget sig med at fortælle parret. Heller ikke de andre 159 hus- og grundejere, som bliver berørt, har fået en advisering.

quote Vores hus skal jævnes med jorden, og vi har intet fået at vide fra Vejdirektoratet om at høringsfasen til anlægsloven er i gang.

Lisbeth Gjørtz Fast

- Vores hus skal jævnes med jorden, og vi har intet fået at vide fra Vejdirektoratet om at høringsfasen til anlægsloven er i gang. Det så vi på et opslag på Facebook. Jeg er både vred og sur, siger Lisbeth Gjørtz Fast.

Det 114 sider lange udkast til lov om anlæg af en 3. Limfjordsforbindelse er sendt i høring - uden forvarsel - i starten af julemåneden med en indsigelsesfrist den 2. januar.

- Vi troede først, at høringsfasen ville komme i det nye år, og at vi fik god tid til at studere forslaget om anlægsloven. Det kommer helt bag på os, det her, siger Michael Fast.

Se historien her.

Organisationer har fået direkte besked

Høringslisten til anlægsloven er en oversigt over hvilke myndigheder og organisationer, som er blevet underrettet om, at høringen nu går i gang, og at der kan indsendes indsigelser.

quote De mennesker, der bliver direkte berørt, underretter man ikke. Man kan jo nemt få den tanke, at det er fordi man ikke ønsker at få deres svar.

Susanne Zimmer, Frie Grønne

Blandt de der af Vejdirektoratet har fået direkte besked, er Nordjysk Windsurfing Klub Pelikanen, Danske Motorcyklister, Landsforeningen af Menighedsråd og Bedsteforældrenes Klimaaktion. 

Men altså ikke de berørte hus- og grundejere.

- Det er mystisk, det her. Organisationer kan man godt sende en advisering om høringsfasen, men de mennesker, der bliver direkte berørt, underretter man ikke. Man kan jo nemt få den tanke, at det er fordi man ikke ønsker at få deres svar. Det er et kæmpe demokratisk problem, siger Susanne Zimmer fra Frie Grønne, der er nordjysk medlem af Folketingets Transportudvalg.

10 FACTS OM DEN TREDJE LIMFJORDSFORBINDELSE

Motorvejen bliver omkring 20 kilometer lang.


Den skal gå fra Dall vest om Aalborg, krydse Limfjorden og Egholm og forbindes med den nuværende motorvej ved Vestbjerg.


Motorvejen kommer til at koste 7,014 milliarder kroner at bygge.


Anlægsarbejdet påbegyndes i 2025, og den nye Egholmforbindelse forventes at stå klar otte år efter.


Man regner med, at den vil blive benyttet af ca. 32.500 køretøjer hvert døgn.


Ifølge VVM-redegørelsen betyder det, at Limfjordstunnelen aflastes med omkring en fjerdedel og Limfjordsbroen med knap en tiendedel.


30 ejendomme skal totaleksproprieres, og i forvejen er andre 10 ejendomme eksproprieret i forbindelse med valget af linjeføringen i 2014.


Samlet set vil 160 lodsejere blive berørt af ekspropriationer, enten permanente eller midlertidige. I alt skal 280 hektar inddrages.


Den er en del af den nye infrastrukturaftale, der udmønter store beløb frem til 2035.


I den bliver der fremlagt projekter for 161 milliarder kroner over de næste 14 år inden for kollektiv trafik, veje og støjværn.


Kilde: Vejdirektoratet

Det er nu, det gælder

To gange tidligere, i 2011 og 2021, har der været borgerhøringer. Først om en VVM-rapport, og så derefter en opdateret VVM-rapport. Ved den sidste kom der hele 7.800 høringssvar. Anlægsloven er altså den tredie høring.

- Den her høring er anderledes end de forrige. Det er den rigtige høring. De andre har bare været en slags prøvehøringer, siger Louise Faber, der er jurist og formand for Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen.

quote Trafikministeriet burde som en selvfølge have underrettet os. Hvem pokker skulle ellers have været mere berørt end os?

Lisbeth Gjørtz Fast

Ifølge Borgerbevægelsen er det altså nu, det gælder. Derfor har man i december haft travlt med at gøre blandt andre de, der skal eksproprieres, opmærksom på deres ret til at komme med høringssvar - nu hvor myndighederne ikke gør det.

Hvad er ekspropriation?

Ekspropriation er tvungen afståelse af ejendom og kan efter Grundlovens § 73 kun ske ifølge lov hvor almenvellet kræver det - og mod fuldstændig erstatning.


Efter praksis gælder desuden en række betingelser, som skal være opfyldt ved en ekspropriation. 


Ekspropriationen skal således være lovlig, nødvendig og tidsmæssigt aktuel for realiseringen af ekspropriationsformålet. Herudover skal ekspropriationen være rimelig i den konkrete situation.


Kilde: Bolig- og Planstyrelsen

- Trafikministeriet burde som en selvfølge have underrettet os. Hvem pokker skulle ellers have været mere berørt end os, siger Lisbeth Gjørtz Fast.

- Der er efterhånden ikke noget, som kan overraske os. Det er jo næsten forventeligt, at både Vejdirektoratet og Transportministeriet ikke gider have en demokratisk proces, supplerer Michael Fast.

Transportministeriet: Der er fuld åbenhed

Regeringen har besluttet at fremsætte forslag til anlægsloven af den 3. Limfjordsforbindelse i februar. Planen er at anlægsarbejdet skal i gang i 2025.

Transportminister Benny Engelbrecht (Soc.dem.) vil ikke stille op til interview. 

Vi ville blandt andet gerne have spurgt ham om, hvorfor husejerne ikke er blevet underrettet om høringen, når for eksempel en windsurferklub får direkte besked.

I stedet har vi modtaget et skriftligt svar fra Transportministeriets pressechef, Martin Hein – på vegne af Transportminister Benny Engelbrecht. 

Transportministeriets skriftlige svar:

- Det er et bredt flertal i Folketinget, der før sommer besluttede at afsætte midler til den 3. Limfjordsforbindelse, der gennem mange år har være et stort ønske i Nordjylland. Anlægsloven er udmøntning af den miljøvurdering, der har været i høring i to omgange, og hvor der er behandlet flere tusinde høringssvar. 


- Det er helt normal procedure, at lovgivning ikke bliver sendt i høring hos enkelte borgere, men de berørte lodsejere er velkommen til at afgive et høringssvar. Lovforslaget kan ses på høringsportalen. Efter høring bliver loven fremsat, og så vil der næste år være tre lovbehandlinger i Folketinget, så der er fuld åbenhed og mulighed for demokratisk kontrol, for sådan skal det være. 


- Jeg har selv prøvet af få mit hus eksproprieret, og jeg forstår godt de bekymringer, der er. Det bedste svar, jeg kan give er, at vi i Danmark har et godt og gennemsigtig system, og jeg håber, at lodsejerne vil opleve det sådan.

Vejdirektoratet: Lodsejere har fået særlig orientering

Heller ikke seniorprojektleder i Vejdirektoratet, Niels Fejer Christiansen, har villet stille op til interview. Han har i stedet sendt følgende skriftlige kommentar:

- Forud for udarbejdelsen af lovforslaget er der i 2019-2020 gennemført en opdateret miljøkonsekvensvurdering (VVM-undersøgelse) af en 3. Limfjordsforbindelse, som blev efterfulgt at en offentlig høring i foråret 2021. I forbindelse med igangsættelsen af den offentlige høring udsendte Vejdirektoratet en særlig orientering til alle direkte berørte lodsejere, samt en mere generel orientering til alle lodsejere inden for den såkaldte undersøgelseskorridor. Ligesom høringen blev annonceret i en række ugeaviser og på Vejdirektoratets hjemmeside og Facebook-side.

Klik her for at se udkastet til lov om anlæg af en 3. Limfjordsforbindelse, som er ude i høring lige nu.

Anlægsarbejdet påbegyndes i 2025, og den nye Egholmforbindelse forventes at stå klar otte år efter.


Seneste nyt

fra Nordjylland