Ulovlig sprøjtegift fundet i døde fisk i Vilsted Sø

Der er fundet spor af en sprøjtegift i de døde fisk i Vilsted Sø, og politiet formoder, at det er den gift, der har slået fiskene ihjel.

Egentlig havde politiet opgivet at finde ud af, hvad det var for et giftstof, der slog et stort antal fisk ihjel i Vilsted Sø i slutningen af maj. Men nu har undersøgelser alligevel givet noget at gå efter.

En såkaldt bredspektret undersøgelse af nogle af de døde fisk har påvist spor af stoffet pirimiphos-methyl, der er en sprøjtegift der bruges i landbruget. Stoffet er dog ikke lovligt i Danmark og faktisk heller ikke i hele EU, og kan derfor ikke anskaffes her. Derfor formoder politiet, at det er skaffet andetsteds fra og hældt i søen, hvor det altså formentlig har slået fiskene ihjel.

- For at være på den sikre side laver vi også undersøgelser af andre fisk i søen, for at se, om de også indeholder det her stof, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Jørn Kresten Nielsen.

At man nu er temmelig sikre på, hvad det er for et stof, er dog ikke det, der hjælper efterforskningen videre. Det kan til gengæld et signalement af gerningsmanden gøre.

Nordjyllands Politi har fra to anonyme vidner fået forklaringer om, hvad der skete i slutningen af maj ved Vilsted Sø.

- Vidnerne har forklaret, at de har set en blå bil, der lignede en Mitsubishi Pajero - det kunne også være en Toyota, men i hvert fald en firhjulstrækker af lidt ældre dato. Ud af bilen stiger en mand i tyverne, som går ud på broen i søen og hælder det her stof ud i søen. Det lugter ifølge vidnerne kraftigt af kemikalier, siger Jørn Kresten Nielsen.

Hør politikommissær Jørn Kresten Nielsen fortælle om gerningsmanden:

 

Vidnerne forklarede, at manden efterfølgende, da fiskene lå med bugen i vejret, fiskene dem op af søen med en ketcher og lagde dem i en fryser, som han havde bag i bilen.

- Der er helt klart et forsæt til ulovligt fiskeri, og så er der sandsynligvis også tale om overtrædelse af miljølovgivningen, da man hælder et stof ud i søen, og det straks medfører, at mange fisk ligger med bugen i vejret, og han så efterfølgende fisker dem op, siger Jørn Kresten Nielsen.

Nordjyllands Politi vil gerne have oplysninger fra vidner, der kan have set den blålige bil eller gerningsmanden. Bilen beskrives som en firhjulstrækker, blålig i farven og muligvis af typen Mitsubishi Pajero eller en Toyota.

Manden beskrives som først i 20'erne, cirka 180 centimeter høj og mørkhåret. Han beskrives som udenlandsk af herkomst, og han talte ikke dansk, men det er uklart, hvor han stammer fra.

Nordjyllands Politi kan kontaktes på telefon 114.


Seneste nyt

fra Nordjylland