Giftstoffer hældt i Vilsted Sø: Se hvilken gift der er tale om - og hvor farlig den er

Rotenon dræber fisk og små krebsdyr, men forurener ikke søen på længere sigt. Bade- og fiskeforbud kan formentlig snart ophæves.

Giftstoffet rotenon har de færreste af os hørt om. Men det er netop det stof, vandløbsmedarbejderne i Vesthimmerlands Kommune mistænker, er blevet hældt i søen af en ukendt gerningsmand.

- Vidnerne fortæller, at søen lugtede kraftigt og ubehageligt, og sådan lugter netop rotenon, fortæller vandløbsmedarbejder Henrik Gorm Hansen.

quote Stoffet hæmmer iltoptagelsen, så fisk og små krebsdyr dør, men det forurener heldigvis kun helt lokalt.

Henrik Gorm Hansen, vandløbsmedarbejder, Vesthimmerlands Kommune

Vilsted Sø blev forurenet, da en ukendt person hældt giftige stoffer i vandet ved søens østlige side, hvorefter vedkommende har indsamlet og kørt væk med mellem 200 og 300 døde fisk.

Selv om rotenon er et giftstof, der blandt andet er effektivt til at udrydde en fiskebestand, så er det positivt, hvis søen ’kun’ er forgiftet med rotenon.

- Stoffet hæmmer iltoptagelsen, så fisk og små krebsdyr dør, men det forurener heldigvis kun helt lokalt. Vi tror ikke, det breder sig ud mod den store del af søen, og det har ingen langtidseffekter, forklarer Henrik Gorm Hansen, der er vandløbsmedarbejder ved Teknik & Miljø i Vesthimmerlands Kommune.

quote Hvis det viser sig at være rotenon, så vil fiske- og badeforbudet formentlig kunne ophæves efter blot et par dage.

Henrik Gorm Hansen, vandløbsmedarbejder, Vesthimmerlands Kommune

Undgå at bade og fiske i søen

De endelige undersøgelser af Vilsted Sø er endnu ikke færdige, så for en sikkerheds skyld fraråder man i Teknik & Miljø at både bade og fiske i søen.

- Hvis det viser sig at være rotenon, så vil fiske- og badeforbudet formentlig kunne ophæves efter blot et par dage. Stoffet er nemlig hurtigt ude af miljøet igen, oplyser Henrik Gorm Hansen.

På mandag forventer man i kommunens Teknik & Miljøafdeling at have resultaterne af vandprøverne klar – og kan her endeligt fastslå hvilket stof, der er tale om.


Seneste nyt

fra Nordjylland