Gigantisk julegave på vej til nordjyske varmekunder

En sag fra 1998 mellem Aalborg Kommunes varmeforbrugere og Skat er nu afgjort - og 140 millioner kroner er nu på vej til Nordjylland.

Julegaver kommer i mange former og størrelse, men den, der nu er på vej til varmekunder hos Aalborg Varme, ligger i den rigtig store ende for nu at sige det mildt. 140 millioner kroner lyder den på, nu hvor en 18 år gammel strid endelig er afgjort.

Tilbage i 1998 opstod der uenighed mellem det daværende Aalborg Forsyning og Skat om en kulmineralolie-, CO2- og svovlafgift. Uenigheden betød dengang en ekstraregning for fjernvarmeforbrugerne på knap 70 millioner kroner. Men de penge skulle aldrig have været betalt, lyder afgørelsen nu. Og det betyder, at pengene skal retur til forbrugerne.

Men på grund af det lange sagsforløb er de 70 millioner kroner nu løbet op i cirka 140 millioner kroner, som altså kommer fjernvarmekunder hos Aalborg Varme til gode.

- Det er naturligvis glædeligt, at sagen nu endelig har fundet sin afslutning, og at varmeforbrugerne kan se frem til at få glæde af de mange penge, der i sin tid blev betalt for meget på grund af disse afgifter, siger Lasse P. N. Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Energikoncern.

Forude venter nu et arbejde for Aalborg Varme, der - i samråd med Energitilsynet - skal finde en model for, hvordan pengene kan føre til forbedrede vilkår varmekunderne. Der er således regler for, hvordan den slags tilbageførsler kan foregå, når det er en virksomhed som Aalborg Varme A/S, der ikke må give overskud, men økonomisk skal ”hvile i sig selv”, som det hedder.

- Nu skal vi i samråd med Energitilsynet finde ud af, hvordan disse penge bedst kommer varmeforbrugerne til gode i 2017 og i fremtiden. Dels skal pengene bruges på nedsættelser af kundernes varmeregning her og nu. Dels kan en del af pengene bruges på at underbygge forsyningssikkerheden og den grønne omstilling, siger Søren Gais Kjeldsen, direktør i Aalborg Energi Holding A/S.

Bestyrelsen i Aalborg Varme vil nu gå i gang med en afvejning af de forskellige muligheder for at vurdere, hvad der tjener varmekundernes interesser bedst.

- Det bliver en spændende opgave at se, hvorledes vi i koncernen sikrer vores kunder en sikker varmeforsyning til den bedste pris, samt at vi udnytter mulighederne for, at dette sker på et bæredygtigt grundlag, siger Jesper Høstgaard-Jensen, direktør i Aalborg Varme.


Seneste nyt

fra Nordjylland