Gitte Krogh er ikke tilfreds med ministersvar

Formanden for Ældreomsorgsudvalget i Brønderslev Kommune, Gitte Krogh, skrev i november til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen om konkurserne i hjemmeplejen, hvor kommunerne rammes økonomisk, hvis de overtager de ledige medarbejdere. Ministeren har nu svaret, at det kan han ikke gøre noget ved.

Men det er udvalgsformanden ikke tilfreds med.

- Jeg har bedt ministeren om at se på den måde, Lønmodtagernes Garantifond administrerer reglerne. Da firmaet Kærkommen gik konkurs, var Aalborg og Hjørring kommuner hurtige til at overtage de berørte medarbejdere – til glæde for både ældre og ansatte. Men så meddelte Lønmodtagernes Garantifond, at så hang kommunerne også på den manglende løn til medarbejderne, som de havde optjent,  mens de stadig var ansat hos Kærkommen. Da Gurlis Rengøring så for nyligt gik konkurs, ville vi meget gerne have overtaget medarbejderne i vores kommune, men turde ikke på grund af Lønmodtagernes Garantifonds måde at administrere reglerne på. Ministeren skriver til mig, at det altid beror på en konkret vurdering, om der sker virksomhedsoverdragelse, og at han ikke kan blande sig i den vurdering, siger Gitte Krogh. 

- Det forstår jeg simpelthen ikke. For som det ser ud  i dag, må kommunerne ved eventuelle fremtidige konkurser hos private leverandører gå ud fra,  at man fra Lønmodtagernes Garantifonds side ligger til grund, at kommunerne automatisk overtager forpligtelserne vedrørende medarbejderens lønkrav hos den konkursramte virksomhed/Lønmodtagernes Garantifond. Jeg spurgte ministeren om, hvorfor det er sådan. Men det har jeg ikke fået svar på. Det er uforståeligt, især når vi som kommune skal være parat til at gribe borgerne umiddelbart efter en konkurs. I Gurli-sagen var vi ude hos den første borger ½ time efter konkursen var meddelt, forklarer Gitte Krogh. 

Brønderslev Kommune har for nyligt indgået aftaler med både Blæksprutten og Din Hjemmepleje som private leverandører. 

De tidligere ansatte ved plejefirmaet Kærkommen har løn tilgode. Den skal kommunen betale, mener Lønmodtagernes Garantifond, men det er kommunen ikke enig i.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland