Gitte Marie vil have dig til at droppe overflødig plastik

Vi bruger alt for meget plastik i vores hverdag, men det kan vi gøre noget ved. Det mener Gitte Marie Uggerhøj Johansen, som lever af at få folk til at ændre adfærd.

25-årige Gitte Marie Uggerhøj Johansen fra Aalborg har en stor samling af lærredsposer, som hun bruger i stedet for plastikposer, hver gang hun køber ind. For hende er det en livsstil at undgå den overflødige plastik.

- Det er ting som kopper, stanniol, plastikposer og sugerør. Et gennemsnitligt produkt i et dansk supermarked har været pakket ind i plastik op til 18 gange, inden det rammer hylderne. Det er simpelthen ikke godt nok, siger Gitte Marie Uggerhøj Johansen.

Ifølge Gitte Marie Uggerhøj Johansen kan vi som forbrugere selv være med til at forhindre, at al den overflødige plastik bliver brugt.

- Forbrugerne har en helt vildt stor magt, når det kommer til, hvad der står på hylderne i vores supermarked, hvad vores politikere snakker om, og hvad der bliver vedtaget af love. Det kan man godt glemme en gang imellem, siger Gitte Marie Uggerhøj Johansen.

Utopi at tro forbrugerne kan løse problemet

Ifølge adjunkt ved Aalborg Universitet, Charlotte Louise Jensen, kan forbrugerne ikke alene løse problemet.

- Det er utopisk at tro, at det hele kan løses af den enkelte forbruger. Vi kan gøre noget, men allermest i sammenspil med virksomheder, industri og stat, siger Charlotte Louise Jensen.

Uden den såkaldte bekvemmelighedsplastik bliver verden mere besværlig, og det er det, der er udfordringen, når vi skal ændre adfærd.

- Vi har lært, at ubekvemmelighed ikke er rart. Det skal gerne være nemt for os som forbrugere, siger Gitte Marie Uggerhøj Johansen.

I dag lever Gitte Marie Uggerhøj Johansen af at holde foredrag og skrive blogs om den overflødige plastik, og selv om det er svært at få os til at ændre adfærd, så forsætter hun sin kamp.

- Det kunne være fedt at nå at se, at plastik blev forbudt på verdensplan, men det tror jeg ikke, kommer til at ske lige foreløbigt. Men jeg har lyst til at arbejde med det her, så længe jeg kan se, at jeg har en plads i det, siger Gitte Marie Uggerhøj Johansen.

Mandag og tirsdag kan du høre Gitte Marie Uggerhøj Johansens foredrag i henholdsvis Skagen og Frederikshavn.

Gitte Marie Uggerhøj Johansen har det som livsstil at spare på den overflødige plastik vi omgiver os med.

Seneste nyt

fra Nordjylland