God naturnyhed: Bække ved Jerslev flyder igen frit

01:31

En vandløbsstrækning i Ryå ved Jerslev genåbnes som en del af et større naturgenopretnings projekt. Video: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 6

To genoprettede bække nær Jerslev skal skabe øget dyreliv i naturen.

Fisk, smådyr og planter har torsdag fået meget bedre betingelser i Jerslev. De to bække Stubdrup Bæk og Svennum Bæk er nemlig, efter i mange år at have været gemt væk i rørledninger under jorden, blevet lagt fri og flyder nu i et slynget vandløbssystem ud i Ryå.

- Det er en fantastisk dag i dag. Det er en naturens dag, sagde Karsten Frederiksen (Soc.dem.) der er formand for Brønderslev Kommunes Teknik- og Miljøudvalg.

Det var ham der fik æren af at flytte den skovlfuld jord, der holdt vandmasserne tilbage, og da den var væk, flød vandet flot, og de to lange rørledninger, der indtil nu har forhindret fisk og smådyr i at passere igennem har udtjent deres opgave.

- Det er vigtigt, naturen får spillerum. Det er vigtigt vi har et landbrud, der kan udvikle sig, men det er bestemt også vigtigt at naturen skal udfolde sig, som vi gør her i dag, siger Karsten Frederiksen videre.

Genopretningen er en del af EU's vanddirektiv, og de 1,2 millioner kroner, det har kostet er sendt til Jerslev fra Bruxelles.

- Det er en opgave, vi er forpligtet til at lave, men det er også en opgave, vi meget gerne vil lave, fortæller Thomas Mellergaard, der er vandløbsmedarbejder i Brønderslev Kommune. Ifølge ham har der indtil nu været et meget begrænset dyreliv i de nærliggende vandløb, der løber til de to bække, men med fritlægningen bliver der forhåbentlig lavet om på det:

- Nu hvor vi har fået åbnet for de to vandløb forventer vi, der kommer fisk, der kan gå hele vejen op til Jerslev by, siger Thomas Mellergaard.

Har du et godt tip?