Gode råd, inden skaden er sket: Sådan beskytter du din bil mod salt

FDM giver gode råd til hvordan du undgår at vejsalt skader din bil.

Efteråret er officielt slut, og vinteren er nu igang. Det samme er sæsonen for vejsaltning, og det giver travlhed hos FDM hvor mange danske bilister, har spørgsmål til, hvordan de skal forberede dem selv og deres bil til sæsonen.

Jørgen Jørgensen er seniortekniker ved FDM, og det er blandt andet ham, der tager imod nogle af de mange henvendelser om vejsalt, døde batterier, vinterdæk og andet, der ligger bilisterne på sinde. Han ved meget om biler, en del om salt og masser om den giftige kombination af de to.

- Vejsalt er jo på en gang bilernes ven og fjende. Ven, fordi det sikrer en hvis fremkommelighed i de kolde måneder og fjende, fordi det er rigtig hårdt for bilerne, siger Jørgen Jørgensen, der peger på undervognen som det område på bilen, der er allermest udsat.

- Det er undervognen, men det er også karosseriet og de mekaniske dele på bilen, der kan komme i kontakt med salt, der er udsat. Det er bremser, hjulophæng og elektronik, der er i farezonen.

Vejsalt kan forårsage rust, tæring og korrosion, men ikke i sig selv. Det er i kombination med fugt, det bliver rigtig giftigt for bilerne, men det er der jo også masser af i vores klima.

Det gode spørgsmål er så, hvad man kan gøre for at forhindre disse skader, der kan blive meget kostbare at reparere.

- Rustbeskyttelse og god beskyttelse af lakken er nok det bedste, man kan gøre for at beskytte sin bil. Den rustbeskyttelse biler har fra fabrikken er kun lavet til at beskytte i garantiperioden og der bliver ikke taget hensyn til, at biler i Danmark er meget dyre eller at vi bruger meget salt på vejene i vinterperioden, siger Jørgen Jørgensen.

Udover rustbeskyttelse, der bestemt ikke er gratis, men som nemt kan vise sig at være en god investering, anbefaler seniorteknikeren at man kører sin bil i vaskehal lidt oftere end i sommerhalvåret.

- Hvor ofte du vil køre i vaskehal afhænger naturligvis af hvor forfængelig du er i forhold til din bil, men en vask inklusiv undervognsvask skyller det vejsalt af, der har sat sig på bilen, og forhindrer det i at angribe bilen, siger Jørgen Jørgensen, der dog understreger, at selvom bilen for en stund ser helt ren ud, er der masser af steder hvor vaskehallens børster ikke når ind.

- Den kommer ikke ind i de kroge hvor salt og fugt kan have samlet sig, så det er også et rigtig godt råd at give sin bil en grundig hovedrengøring, når vi er kommet på den anden side af salt-sæsonen. Kom ind i skærmkasser med en vandslange og få gjort rent ved dørene hvor der kan samle sig salt og vand.

11 ting du (måske) ikke vidste om salt

  • Salt er giftigt i den rette mængde, og indtag af 250 gram på en gang, vil slå dig ihjel.
  • Salt er livsvigtigt og bruges i alle vores celler som en form for kommunikator. Uden salt ville vi dø.
  • I Hvornum i Himmerland findes Danmarks største salthorst. Den er 4 x 4 kilometer stor, vejer 30 milliarder tons og er 250 millioner år gammel.
  • Der udvindes 600.000 tons fra salthorsten i Hvornum, og det forventes, at der er salt nok til udvinding i de kommende 16.000 år.
  • Salt bruges som bordsalt, vejsalt, i fødevareindustrien og til industriel produktion af samlet op mod 18.000 forskellige produkter.
  • Cirka 8 procent af den salt, der bliver udvundet i Hvornum, går til forbrug. 17 procent bruges til vejsalt og de resterende 75 procent går til industrien.
  • Klor og Natrium udvindes til industrien af salt via elektrolyse. Salt er den naturlige kilde til de to grundstoffer.
  • Danskerne indtager meget mere salt end vi bør, og det er specielt det skjulte salt i de forarbejdede fødevarer, der trækker tallet op.
  • En sildemad på rugrød med smør og karrysalat kan udgøre halvdelen af det anbefalede daglige saltindtag
  • I gammel tid var salt meget kostbart. Det blev kaldt "det hvide guld" og kunne bruges som betalingsmiddel.
  • Ordet salær stammer fra latin og betyder faktisk "lønnet med salt"
 Kilde: Mariager Saltcenter

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland