Godt nyt for Skagen-fiskere: Nye regler for rejefiskeri

Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Loftet for rejekvoter bliver sat op, og det skaber glæde på havnen i Skagen, hvor seks af landets otte rejefiskere holder til.

Der er nye regler på vej for rejefiskerne. Fremover bliver loftet for hvor stor en del af kvoterne, fiskerne hver især må eje, hævet.

På havnen i Skagen jubler fiskeriforeningsformanden over udsigten til mere lempelige regler.

- Det er vi rigtig glade for. Det har vi arbejdet på det sidste års tid. Det er positivt, og vi er taknemmelige over, at det er gået igennem, siger John Jacobsen fra Skagen Fiskeriforening.

I 2016 blev der indført et loft på rejekvoter, der betød, at hver rejefisker maksimalt måtte eje 10 procent af kvoterne – uanset om rejefiskerne stod alene eller var sammen med andre om et fartøj.

Det er vi rigtig glade for. Det har vi arbejdet på det sidste års tid.

John Jacobsen, formand, Skagen Fiskeriforening

Da loftet blev indført, havde de fleste af landets otte rejefiskere en større andel af kvoterne end de 10 procent. Derfor fik de dispensation til at fortsætte med de kvoter, de havde inden, loftet blev indført – så længe de ikke omstrukturerede ved for eksempel at slå sig sammen med andre rejefiskere eller overdrage fartøjet i forbindelse med et generationsskifte.

Kvoterne kunne heller ikke overføres til et nyt fartøj, hvis den enkelte rejefisker overvejede at skifte båd – for så faldt dispensationen bort.

- Det har betydet, at rejefiskerne er blevet låst fast i deres udvikling af fiskeriet. For eksempel har to fiskere gerne villet bygge nye fartøjer, men det droppede de, fordi de ikke kunne få dispensationen med, siger John Jakobsen, der er formand for Skagen Fiskeriforening.

Rejefiskerne kan trække vejret igen

Nu er der gode nyheder til rejefiskerne. Torsdag blev det besluttet, at loftet bliver hævet, så man som enkeltperson må eje 15 procent af kvoterne, mens man må eje 20 procent af kvoterne, hvis man er flere, der går sammen om et fartøj.

Forslaget er stillet af Socialdemokratiets fiskeriordfører, nordjyske Simon Kollerup, og det har mødt opbakning fra samtlige fiskeriordførere i Folketinget samt fiskeriminister Eva Kjer Hansen fra Venstre.

Det skulle gerne betyde, at rejefiskerne kan trække vejret lidt igen.

Simon Kollerup, fiskeriordfører, Socialdemokratiet

- Det skulle gerne betyde, at rejefiskerne kan trække vejret lidt igen. Det er også et billede på, at politikerne og fiskerne finder lidt mere sammen, siger Simon Kollerup.

Ifølge Simon Kollerup er det et spørgsmål om måneder, før de nye regler træder i kraft.

Før reglerne er endeligt på plads er rejefiskerne dog tilbageholdne i forhold til at omstrukturere.

- Der er ikke nogen, der bestiller en ny båd, før aftalen ligger helt fast, siger fiskeriforeningsformand i Skagen, John Jacobsen.

Læs også Nye fiskekvoter: Flere torsk må hales i land i 2018

Flere nyheder fra TV2 Nord