Gravhøje pløjes ned

 Gravhøje pløjes ned

De fredede rundbuede gravhøje i landskabet bliver firkantede, når landmændene pløjer for tæt på med deres store moderne plove. Museer vil stoppe skaderne.

Landmænd tager for lidt hensyn til de fredede gravhøje og andre fortidsminder i landskabet. Derfor har 10 museer rundt i landet indgået et samarbejde om at føre et bedre tilsyn med de 30.000 fortidsminder.

Museet for Thy og Vester Hanherred i det nordvestlige Jylland har gennemgået 300 gravhøje og fundet skader fra pløjning på 40 procent af højene.

- Vi kan se, at flere af højene er firkantede med lodrette sider. Sådan var de altså ikke oprindeligt, siger arkæolog Charlotte Boje Andersen til P4 Midt&Vest.

Hun mener, at de store, moderne landbrugsmaskiner gør det sværere at undgå pløjeskader. Nedlæggelsen af amterne har desuden reduceret tilsynet med gravhøjene, hvorfor 10 museer nu er gået sammen om i løbet af fem år at gennemgå samtlige landets cirka 30.000 fortidsminder.

Holstebro Museum skal syne 5000 fortidsminder, og i år er 700 gennemgået med det resultat, at 30 procent havde pløjeskader.

Kulturarvsstyrelsen forventer, at museumssamarbejdet generelt vil betyde færre skader på gravhøjene i fremtiden.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland