Gravide hyrer private fødselshjælpere: Jordemødre er skeptiske

Flere kvinder nu selv betaler for ekstra hjælp under fødslen. Men hos Jordemoderforeningen i Nordjylland er man skeptiske over for betalte ydelser under fødslen.

Lillan Dahl fra Brønderslev har tidligere født to børn. Selvom begge fødsler er gået godt, så har hun savnet mere tryghed. Snart skal hun føde barn nummer tre, og den her gang har hun hyret en fødselshjælper - en såkaldt doula.

- Det har betydet, at jeg er gået fra ikke at være bange for at føde, til at jeg nu glæder mig til at føde, siger Lillan Dahl.

Lillan og hendes kæreste Samuel har hyret Anne-Katrine Perez Rüsz som deres doula med base i Nørresundby. En doula er en hjælper, der er til stede før, under og efter en fødsel. Hun har ikke en jordemoders kompetencer, men hun vejleder og giver moralsk opbakning til den fødende.

- Jeg er der hos den fødende gennem hele fødslen. En doula har ikke vagtskifte, og en doula er på telefonen på kald hele tiden, siger Anne-Katrine Perez Rüsz.

Jordemoderforeningen er skeptiske over for doulaer. De kritiserer, at doulaer er for de økonomisk stærke kvinder, og at det er en glidebane, at kvinder skal betale for ydelser omkring fødsler.

- Jeg mener, at det er problematisk, at man skal købe sig til det. Jeg mener, at alle skal have lige ret til omsorg og skal have omsorg. Jeg frygter også, at partneren bliver kørt ud på et sidespor, siger Pernille Johansen, formand for Jordemoderforeningen i Nordjylland.

Lillan har valgt, at hendes fødsel skal foregå derhjemme. Doulaen og en jordemoder vil være tilstede under fødslen, alligevel deler kæresten Samuel ikke jordemoderforeningens frygt for, at han bliver hægtet af.

- Jeg kan være en kæreste. Jeg kan holde i hånden og klappe på hovedet og sige, at hun er dejlig, og at det hele nok skal gå. Det er ikke sikkert, det har samme effekt, når en doula gør det, siger Samuel Sonne.


Seneste nyt

fra Nordjylland