Gravsteder koster kassen: Du kan spare mange penge

Der er mange valg at tage, når man har mistet. Det er ofte ikke her, der er overskud til at tænke på prisen, men det kan svare sig. Der er nemlig stor forskel på prisen.

Gravsted, vedligeholdelse og gravkastning er blot nogle af de ting på kirkegården, som man skal tage stilling til - og ikke mindst betale for. Det er en dyr affære, men hvis man er villig til at flytte kirkegård, så kan der være mange penge at spare.

- Jeg har fået mange til at skifte mening, når de ser hvor stor forskel, der er fra den ene kirkegård til den anden. Hvis der ikke er særlig mange penge i boet, så vælger folk ofte at gå med den billigere løsning, siger bedemand Winie Juel.

Det kan dog være svært at gennemskue, hvor man finder den billigste løsning, der passer bedst til ens familie. Kirkegårdene fastlægger nemlig selv priserne, mens det tilskud man får, når man er medlem af folkekirken også svinger. Det betyder, at man nogle steder får gravkastningen gratis, mens den andre steder koster op mod seks tusind kroner.

Ligeledes er der stor forskel på prisen for vedligeholdelse af gravstedet. I Storvorde bliver hækken og andre småting vedligeholdt ganske gratis. I Nørresundby er det en ekstra omkostning på 120 kroner om året. På Vejgaard Kirkegård i Aalborg har de en obligatorisk vedligeholdelsespakke på 888 kroner om året.

- Det sværeste er, at folk ikke ved, at der er så stor forskel på priserne fra den ene kirkegård til den anden. Der er også rigtig mange ting, som folk ikke regner med, at de skal betale for, siger Winie Juel.

Selve prisen for at leje et gravsted svinger fra at være gratis i flere provstier til at koste mere end 1500 kroner i andre.


Seneste nyt

fra Nordjylland