Grillejer vil efterlyse tricktyve på Facebook trods bøde

En seddel i vinduet skal gøre det klart, at tyve vil blive delt med billede på Facebook. Og med den på plads håber grillejer at undgå flere bøder.

Grill & Ishytten ved Lundby Krat blev i starten af 2016 udsat for et tricktyveri. En gruppe kvinder franarrede en ansat femhundrede kroner, og det hele blev fanget på kamera. Tricktyvene stod knivskarpt, og med en smule efterforskning skulle man ikke tro, det ville tage Nordjyllands Politi lang tid at spore tyvene, så de kunne stilles til ansvar.

Det skete bare ikke. Politiet havde ikke ressourcer til at efterforske sagen, så Torben og Karina Gøttler, der ejer Grill & Ishytten tog sagen i egen hånd. De ville advare andre mod de snedige tricktyve, og delte derfor overvågningsvideoen på deres Facebook-side. 

Den beslutning skulle vise sig at koste dem dyrt, for det var nemlig en overtrædelse af persondataloven at dele overvågningsvideoen offentligt, så grill-ejerne blev sigtet i sagen. Siden modtog de en bøde på 5000 kroner.

- Jeg synes, det er helt til grin. Politiet havde ikke ressourcer til selv at lægge billederne ud for at advare andre forretningsdrivende mod tricktyvene, men de kunne sagtens finde tid til at køre en sag mod os, sagde Karina Gøttler til TV2 Nord, da grillbaren modtog bøden i starten af april. 

Bøden har dog ikke slået Torben og Karina Gøttler ud af fatning, og de forbeholder sig fortsat retten til at dele overvågningsbilleder på sociale medier. Og de mener, de har fundet et hul i loven, der vil gøre det lovligt for dem, så de undgår fremtidige bøder.

- Vi vil fremadrettet have en seddel i vinduet, hvor der står, at hvis man begår en kriminel handling i grillen, så vil det blive delt på vores Facebook-side, fortæller Torben Gøttler.

På den måde er folk på forhånd adviseret om grillens fremgangsmåde, og så bliver det lovligt - eller hvad?

TV2 Nord forelægger Sten Bønsing, der er lektor på Juridisk Institut på Aalborg Universitet, Torben og Karina Gøttlers løsning på at omgå persondataloven, men eksperten er ikke hurtig til at komme med et klart svar.

- Altså, hvis man udtrykkeligt skriver, at hvis du går herind... Øh.. Ja, det har jeg aldrig lige tænkt på, lyder det fra Sten Bønsing, der gerne forklarer persondatalovens funktion.

- Vi har en temmelig streng persondatalov, der blandt andet forbyder at man kan dele billeder af personer i den her slags situationer uden et samtykke fra dem det vedrører. Det har vi, fordi vi gerne vil have en stor beskyttelse, så folk ikke kan hænges ud i forskellige forbindelser, uden folk har givet samtykke til det.

Og ved at gå direkte til Datatilsynet finder vi ud af, at Torben Gøttler igen kan blive modtager af en bøde, hvis han nøjes med skiltet. Der skal nemlig meget mere til. I et skriftligt svar skriver Datatilsynet følgende til TV2 Nord.

"Det er Datatilsynets opfattelse, at der skal være et holdbart bevis for, at der foreligger samtykke.

Offentliggørelse af oplysninger på internettet SKAL foreligge som en skriftlig tilkendegivelse fra de registrerede.

Samtykket skal være konkretiseret klart og utvetydigt. Der skal også være tilstrækkelig information om samtykkets rækkevidde, sådan at den, der afgiver samtykket, er klar over, hvad dette indebærer.

Efter Datatilsynets opfattelse er skiltning ved en indgang ikke tilstrækkeligt grundlag for at offentliggøre personer på internettet."

Hele sagen blev torsdag aften debateret i vores program Fokus hvor Torben Gøttler selv var i studiet. Også Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen deltog i debatten.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland