Grise hjælper forskere med at bekæmpe fantomsmerter

AAU og Aalborg Universitetshospital vil hjælpe amputerede med fantomsmerter.Det gør de ved hjælp af elektroder, men teknikken bliver finpudset på grise, inden de begynder på mennesker.

Hverken smertestillende piller, is eller varme virker på fantomsmerter, hvilket rigtig mange amputerede lider under. Mellem 50 og 80 procent af de amputerede rapporterer om fantomsmerter. Smerter der konstant ligger på mellem 7 og 9 på en smerteskala, hvor 10 er maks.

- Vi ved, at fantomsmerter ofte påvirker patienternes liv ganske betragteligt. Med disse forsøg håber vi at kunne finde nye og bedre behandlingsmetoder, der vil kunne give denne patientgruppe et bedre liv med færre smerter og dermed mere overskud, siger Professor Winnie Jensen fra Aalborgs universtets sunhedsfaglige fakultet på AAUs hjemmeside.

Mange forskere mener, at smerterne opstår når hjernen bliver ved med at sende nervesignaler til den amputerede kropsdel, på trods af at den ikke længere er der. Nu vil forskere på AAU finde frem til en måde at kontrollere disse smerter. Det vil de prøve ved hjælp af elektroder.

Elektroderne skal snart testes på mennesker, men inden de bliver det, så finpudser lægerne i disse dage teknikken omkring at indoperere elektroderne. Det gør de på grise. 

Det er Aalborg Universitet Hospital, der i samarbejde med Aalborg Universitet står for projektet. De efterlyser ben- og armamputerede, der oplever fantomsmerter til at være med i forsøget, når det inden længe skal testes på mennesker.


Seneste nyt

fra Nordjylland