Lov-gak: Grøn afgift vil få os til at bruge mere plastic

Regeringen vil fordoble afgiften på engangsservice for at få os til at bruge mindre plastic, men afgiften vil få den helt modsatte effekt, lyder det fra en virksomhed fra Tolne.

Søren Andreasen har brugt 12 år at opbygge sin virksomhed Greenway i Tolne, der sælger bionedbrydelige engangsservice. Det er er lavet af visne palmeblade og affald fra sukkerrørsproduktion i stedet for plastic. Nu frygter han at en højere afgift vil ødelægge hans forretning.

- Hvis det her bliver virkelighed, så slutter den grønne omstilling for vores virksomhed. Så er vi nødt til at gå over til at sælge plastic, siger Søren Andreasen, direktør i Greenway.

Regeringen vil fordoble afgiften på engangsservice fra 19,20 kr. per kilo til 38,40 kr. per kilo for at fremme den grønne omstilling. Afgiften er altså på vægt, og da bionedbrydelige tallerkner vejer mere end plastic vil afgiften ramme hårdere her. En tallerken fra Greenway vil fremover koste to kroner stykket, hvoraf 1,60 kroner er afgift.

- Man vil ikke kunne sælge de her tallerkner i Danmark mere. Det man vil kunne sælge i Danmark er billige plastictallerkner og billige paptallerkner, der er fyldt med kemikalier, fordi de er meget lettere, siger Søren Andreasen.

Nibe Festivalen er storforbrugere af plastic

Nibe Festivallen bruger i dag mere end 100.000 billige plastictallerkner på en festival. De koster cirka 25 øre per styk. Her forstår de ikke planerne om fordoble afgiften på de bionedbrydelige tallerkner.

- Et eller andet sted virker det jo gak i låget. Det er jo ikke fornuften, der sejrer her til Nibe Festivalens talsmand Peter Møller Madsen.

Nibe Festivalen holdt i går møde for at diskutere ny bæredygtighedsstrategi. De går lige nu med overvejelser om at skifte de billige plastictallerkner ud med en nogen, der er mere bæredygtige for miljøet, men det bliver for dyrt hvis de koster to kroner stykket med afgifter.

- Det er cirka ti gange så meget som vi giver for en tallerken i dag. Jeg tror at vi i første omgang vil sætte ressourcer ind for at få sorteret de billige plastictallerkner, så de kommer det rigtige sted hen fremfor at tidoble en pris, siger Peter Møller Madsen.

Opbakning fra SF

Skatteordfører for Socialistisk Folkeparti Lisbeth Bech Poulsen bakker Greenway op. Hun mener at vi generelt skal bruge mindre engangsservice, men det vi bruger skal være bæredygtigt.

- Vi er jo meget mere interesserede i, at man på en festival foreksempel bruger komposterbart og bionedbrydeligt engangsservice. Derfor skal det ikke have den samme afgift. Det siger sig selv. Det er overhovedet ikke rimeligt, og derfor vil vi gerne have lavet emballageloven om og vi vil også gerne have at den her afgiftsfordobling ikke rammer komposterbart materiale, siger Lisbeth Bech Poulsen (SF).

TV2NORD har flere gange over de seneste to dage bedt skatteminister Morten Bødskov (S) om at stille op til et interview. Vi vil gerne spørge ham, hvorfor han vil fordoble afgiften bæredygtigt engangsservice. Det har han takket nej til. Socialdemokratiets skatteordfører Troels Ravn vil heller ikke stille op til et interview, men han erkender overfor TV2NORD at afgiften rammer skævt.

- Det her skriger umiddelbart til himlen. Vi skal jo ikke ramme det bæredygtige engangsservice med den her afgift. Jeg ved ikke hvorfor det er med i lovforslaget, men det vil jeg prøve at finde ud af, siger Troels Ravn (S)

Hos Greenway mener direktøren, at det er rimeligt at der er afgift på engangsservice, for det skaber affald, men det skal være en afgift per styk og ikke per kilo, mener han.

- Jeg snakker ikke om at vores afgift skal væk.  Jeg synes det er en god ide, hvis man begrænser engangsservice og man tænker sig om. Jeg synes bare det er tåbeligt, hvis man forhindrer en grøn omstilling med en afgift, siger Søren Andreassen.

Greenway kan i stedet give sig til at sælge flergangsplastictallerkner. De er nemlig ikke belagt med afgift. I følge Greenway kan de sælges dem for kun 80 øre stykket, og det er så lidt at forbrugene stik imod intentionerne vil bruge dem som engangstallerkner.


Seneste nyt

fra Nordjylland