Grønt lys til vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse

Et bredt flertal i Folketinget har mandag vedtaget, at der skal sættes et vildsvinehegn op langs grænsen. Hegnet er et af flere initiativer, der skal forebygge, at afrikansk svinepest kommer til Danmark.

De nordjyske svineavlere har de seneste år nervøse fulgt med i udviklingen og spredningen af svinepest rundt om i Europa. Senest er sygdommen, som kun rammer svin og er ufarlig for mennesker, blevet konstateret i Tjekkiet. 

Men en række nye tiltag, heriblandt et såkaldt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, skal begrænse smitterisikoen, så sygdommen forhåbentlig ikke spreder sig til Danmark og kan resultere i nedslåning af hele besætninger, hvis den bliver konstateret.

Det meddeler Miljø- og Fødevareministeriet mandag i en pressemeddelelse, efter et flertal i Folketinget har endeligt vedtaget lovforslaget.

Forslaget indebærer også højere bøder for handlinger, der fremkalder fare for spredning af svinepest som eksempelvis manglende rengøring af dyretransporter. Lovforslagene er begge fremsat som opfølgning på den aftale om styrket indsats mod afrikansk svinepest, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i marts måned. 

- Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 milliarder kroner årligt lukker øjeblikkeligt. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at forhindre det blandt andet ved at gå efter vildsvin i Danmark, så vi minimerer risikoen for, at de får afrikansk svinepest. Vildsvinehegnet er med til at forhindre, at der løbende kommer nye vildsvin til Danmark fra Tyskland, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Jagt om natten og indsats i EU

Den danske svinebranche eksporterede i 2016 for cirka 30 milliarder kroner, heraf 19 milliarder til EU-lande og 11 milliarder til lande uden for EU. Ved udbrud af afrikansk svinepest lukker svineeksporten ned til lande uden for EU. 

quote Hegnet står langt fra alene. Vi har også indført nye jagtmuligheder for vildsvin døgnet rundt og bekæmper dem målrettet på statens arealer.

Jakob Ellemann-Jensen, miljø- og fødevareminister

- Hegnet står langt fra alene. Vi har også indført nye jagtmuligheder for vildsvin døgnet rundt og bekæmper dem målrettet på statens arealer, samtidig med at vi har en informationskampagne om smitterisiko fra madaffald. Regeringen lægger også massivt pres på EU for at få sat gang i en fælleseuropæisk indsats. Så vi bruger hele paletten, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Vedtagelsen af lovforslaget om vildsvinehegnet betyder, at der kan gives tilladelse til opførelse af vildsvinehegn, der skal gå langs den cirka 70 kilometer lange grænsestrækning, når der er gennemført de fornødne undersøgelser af natur-, miljø- og kulturforhold. Tilladelsen forventes at foreligge i efteråret 2018. 

Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 123,9 millioner kroner til den styrkede indsats mod afrikansk svinepest, heraf vil 30 millioner kroner komme fra erhvervet.


Seneste nyt

fra Nordjylland