Gylle på frosne marker

[size=3]Mange har undret sig over, at landmænd i Nordjylland de seneste uger har kørt gylle ud på stivfrosne marker. [/size]

Den 1. februar markerer dagen, hvor landmændene igen må køre gylle ud på deres marker, efter de har skullet opbevare gyllen siden høst sidste år. På grund af det kolde februarvejr er gyllen kørt ud på frosne marker, og det har fået folk til at reagere.

- Vi kører efter reglerne. Vi må gerne køre gyllen ud på sort jord, så længe vi er helt sikre på, at der ikke er risiko for at komme til at forurene vandmiljøet, siger landmand Søren Christiansen, som allerede har spredt en del gylle.

I Danmarks Naturfredningsforening medgiver man, at landmændene har lov til at køre gyllen ud, og derfor skal der også laves om på lovgivningen.

- Vi ser jo hvert år, at der sker en del uheld på denne tid af året, hvor gyllen løber af markerne og ned i åer og vandløb. Hvis landmændene blot kunne vente til 1. marts, ville risikoen for udslip minimeres betragteligt, siger regionsformand i Nordjylland for Danmarks Naturfredningsforening, Thorkild Kjeldsen.

Problemet handler om, at mange landmænd simpelthen ikke har kapacitet til at opbevare gyllen længere end til 1. februar.

- Mange landmænd skal have noget ud på markerne for at få plads, og det er der ikke noget problem i. Der skal bare gøres rigtigt, siger landmand Søren Christiansen.

Forleden varslede miljøminister Ida Auken et forbud mod at køre gylle på frossen jord. Og politikerne på Christiansborg arbejder på en ny bekendtgørelse, og den må meget gerne indeholder stramninger, hvis det står til Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi skal have et klarere regelsæt, så det ikke længere er op til landmændene at vurdere, hvornår og hvordan gylleudbringning er sikker. Udbringning fra 1. marts og klare retningslinjer for udbringning på frossen og våd jord, siger regionsformand i Danmarks Naturfredningsforening, Thorkild Kjeldsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland