Gymnasieelever: "Putteregler" er ment i sjov

At de store kærligt driller de små, er en del af gymnasielivet, mener eleverne på Frederikshavn Gymnasium, som dog tager afstand fra historier om ydmygelser af elever på nordsjællandske gymnasier.

Ydmygende og grænseoverskridende historier om 3.g-elever, der udstiller nye 1.g’ere af det modsatte køn, har fyldt meget i den offentlige debat. Det er særligt på en række nordsjællandske gymnasier, at der har været historier om såkaldte puttemiddage, hvor drenge fra 3.g inviterer 1.g-pigerne til middage, hvor de bliver bedt om at gøre seksuelt grænseoverskridende ting.

I dag fordømmer ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (Venstre) ritualerne, som hun mener er grænseoverskridende og langt fra i orden. Samme holdning er der, når man spørger eleverne på Frederikshavn Gymnasium.

- Når en flok gutter sidder sammen, tænker de nok ikke så meget over det. De synes nok bare, at det er skæg og ballade, men det er meget seksuelt krænkende, synes jeg, siger Nikolaj Mølgaard Pedersen, som går i 3.K på Frederikshavn Gymnasium.

- Det lyder lidt voldsomt. Det er enormt seksuelt i forhold til, hvad der er i orden, siger Karl Primdahl, som går i 2.N.

Men det er da ikke fordi, der slet ikke er et hierarki mellem "små" og "store" elever i Frederikshavn. Ligesom på mange andre gymnasier, bliver 1.g'erne her kaldt for "putter", og er blevet det i årevis.

Det betyder blandt andet, at gymnasieeleverne har et sæt regler, som de kalder "puttebud". Her beskriver blandt andet, at det kun er 3.g'erne, der må danse på bordene, når der er fester, og at de ældste må klæde sig pænest på til gallafesten. Her må 3.g-drengene have smoking, 2.g'ere pænt tøj men ike det fulde udtræk, og 1.g'erne må kun komme i skjorte.

For pigernes vedkommedne gælder det, at 3.g'erne må have gulvlange gallakjoler på, 2.g'erne må have knælange kjoler på, mens 1.g'ernes skal være korte.

Ifølge drengene er det ikke for at sende et seksuelt eller krænkende signal. Det er simpelthen for at vise, at der er forskel på årgangene, forklarer de.

- Når vi siger kort mener vi jo ikke, at man skal kunne se det hele. Det må bare ikke være for lange kjoler, siger Nikolaj Mølgaard Pedersen.

Puttereglerne fortæller også, at 1.g'erne ikke må komme ind i den kantine, hvor 3.g'erne spiser, og at 3.g'erne må snyde foran i kantinekøen. I praksis er det dog ikke sådan, lyder det fra en af eleverne.

- Jeg synes, det er meget sjovt, men jeg tror ikke, der er nogen, der tager det så alvorligt. Det er jo bare en sjov tradition. Vi springer jo rent faktisk ikke over i køen. Vi har altså pli, siger Freja Steffensen, som går i 3.U.

Hun fortæller, at hun selv har haft en "for lang" kjole på til fest, da hun var 1.g'er, og det var der ingen der skævede til. Hun tror, at folk kun viderefører de traditioner, som de syntes var sjove, da de selv var 1.g'ere, og hun mener ike, at grænsen er ved at blive overskredet på Frederikshavn Gymnasium.

- Der er vel altid en risiko for, at det bliver for meget, men hvis der er nogen, der oplever, at det bliver for meget, så synes jeg, at de skal sige det. Og hvis de ikke har lyst til at sige det til eleverne, så synes jeg, at de skal gå til rektor og fortælle, hvad de har oplevet, siger hun.

Gymnasiets vicerektor kender ikke til puttebuddene, men han gør det klart, at der altså ikke er nogen, der skal bestemme, hvordan eleverne går klædt til fester. Han mener, at gymnasiet har en sund kultur og eleverne har en sund måde at agere overfor hinanden.

Han mener for eksemepl at det er en uskyldig tradition, at de nye elever tager en sut om halsen til den første fest for at signalere, at de er "de små", men hvis han får nys om, at traditionerne bliver afløst af mere alvorlige og krænkende drillerier, vil han ikke tøve med at tage affære.

- Vi har en løbende kontakt med elevrådet og med eleverne i vores dagligdag. I det øjeblik, hvor vi fornemmer, at der er et skred, vil vi få snakket med dem om, at det bevæger sig i den forkerte retning, siger vicerektor på Frederikshavn Gymnasium Steffen Bruun Christensen.

Selv om eleverne synes, at det er en hyggelig tradition, at de store må føre sig lidt frem, mens de nye elever skal holde lav profil, er de opmærksomme på, at det ikke må gå over gevind, og at historier som dem man hører fra de nordsjællandske gymnasier ikke skal blive normen.

- Det er jo trist, hvis det bliver sådan, at pigerne ikke tør gå på gymnasiet, fordi de er bange for at blive udstillet seksuelt af de ældre drenge, siger Karl Primdahl fra 2.N.


Seneste nyt

fra Nordjylland