Gymnasieelever advarer folkeskoleelever mod rygning

Hos Kræftens Bekæmpelse i Vesthimmerland er der startet et nyt frivillighedsprojekt for at få flere til at stoppe med at ryge - her allierer de sig med gymnasieelever.

Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse viser, at der hver dag er 40 børn og unge, der starter med at ryge. Derfor har Vesthimmerlands Gymnasium nu fundet 20 ambassadører, der skal hjælpe folkeskoleelever helt nede fra femte klasse med at stoppe med at ryge og advare mod at starte.

Det var et opslag på gymnasiet, der fik Camilla Tøttrup til at tage initiativet for ingen andre havde et lignende tilbud i Nordjylland.

- Så var det, at vi begyndte at snakke rundt med Lise og Sajjad og alle de andre ambassadører om, at det kunne være fedt at starte det her, siger Camilla Tøttrup.

Kræftens bekæmpelse hjælper til, når Camilla Tøttrup og de andre i ambassadørkorpset skal ud på folkeskolerne og inspirere børnene.

- Når det er sådan nogle unge menneker, der kommer ud på folkeskolerne, som gymnasieelever, som folkeskoleelverne egentlig ser lidt op til, så kan vi se. at det er en fordel, at det er dem, der kommer ud og fortæller dem det i stedet for, at det er os med de grå hår, siger Lina Glerup, næstformand hos Kræftens Bekæmpelse i lokalforeningen i Vesthimmerland. 

Det er særligt det, at gymnasieeleverne kan møde børnene i øjenhøjde, der får Camilla Tøttrup til at tro, at de kan hjælpe med at forebygge rygningen i en ung alder.

- Det giver nok lidt noget andet end, hvis der står en lærer. Så bliver det lidt moragtigt og så bliver man trodisig som folkeskoleelev. Så jeg trpiir bare at hvis man tale til dem i øjenhøjde så kan det give et eller andet, siger Camilla Tøttrup, der går i 3.g på Vesthimmerlands Gymnasium.

Overraskende nok er der flere af ambassadørerne der selv ryger, men det kan ifølge Camilla Tøttrup være et godt redskab i forebyggelsen.

- Der er et par stykker, hvor de har sagt, at de har trådt ved siden af, og de troede, at da de startede i folkeskolen, at det kune de holde på sådan et festrygerniveau, hvor de ikke føler de kan stoppe alligevel og det vil de gerne give videre, at det er sgu ikke så nemt som man lige tror.


Seneste nyt

fra Nordjylland