Gymnasieelever skal tvinges ud på landet

Flere nordjyske oplandsgymnasier risikerer at lukke indenfor få år. Det spår regionsrådsformand Ulla Astman. For at beskytte de små gymnasier vil regionen gerne have lov til at tvinge elever ud op oplandsgymnasierne - mod deres vilje.

Sharon Voldby går i 10. klasse. Efter sommerferien skal hun på gymnasiet. Selvom hun kun bor halvanden kilometer fra Brønderslev Gymnasium, så har hun valgt at hun vil gå på Aalborg Katedralskole - 30 kilometer væk.

- Jeg har altid godt kunne tænke mig at komme til en større by, hvor der er lidt mere spændende. Og så er det jo en spændende udfordring, siger Sharon Voldby.

Gymnasierne i oplandet oplever i stigende grad at eleverne vælger dem fra. Selvom det betyder lang transporttid, så søger flere og flere unge fra oplandet ind mod gymnasierne i Aalborg. Kombineret med årgange der bliver mindre og mindre så betyder det ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem.) at gymnasierne i Brønderslev, Fjerritslev og Dronninglund er i fare for at lukke.

- Der er nogle af gymnasierne hvor der ikke skal forsvinde ret mange flere elever fra før det begynder at blive meget bekymrende, hvor man kan tale om at så kan de være lukningstruede, siger Ulla Astman (Soc.dem.)

Det såkaldte fordelingsudvalg, der fordeler gymnasieelverne, vil gerne have lov til at tvinge Sharon Voldby og 56 andre elever tilbage til det gymnasium, hvor de geografisk hører til. Det har udvalget tidligere haft lov til, men det må de ikke længere. En ny bekendtgørelse siger at man skal tage hensyn til elevernes ønsker.

- Med den bekendtgørelse der var for to år siden, der var det nemt at tage en halv klasse fra Nørresundby og en halv klasse fra Hjørring og flytte dem til Brønderslev for at hjælpe Brønderslev Gymnasium. Det kan vi ikke mere, siger Søren Hindsholm, der er rektor for Nørresundby Gymnasium og formand for fordelingsudvalget.

Hvis et gymnasium i oplandet lukker, så vil at færre unge tage en gymnasial uddannelse, fordi afstanden bliver for lang spår rektorer og regionsrådsformanden.

- Vi ved at der er unge der kun får en gymnasial uddannelse, hvis der ligger et gymnasium i lokalområdet. Det vil være katastrofalt hvis vi ikke længere kan tilbyde gymnasieundervisning til unge mennesker i et ret stort lokalområde, fordi man søger til Aalborg. Så er vi jo med til at grave graven for udkantområderne, siger Ulla Astman.

For regionsrådsformanden og fordelingsudvalget vejer hensynet til at beskytte lokalområdet højere end hensynet til den enkelte elevs ønsker. De har nu kontaktet undervisningsministeren. De vil have de gamle regler tilbage så de tvinge elever tilbage til oplandet. Også selvom det hvert år giver ballade.

- Lad mig sige det sådan, at man får da en vis øvelse i at tale med skuffede forældre og elever der er kede af det. Det er aldrig populært, siger Søren Hindsholm.

Sharon Vold har altid gået skole i Brønderslev. Selvom det betyder en længere togtur, så er hun fast besluttet på at hun vil have en luftforandring i Aalborg.

- Når man har gået sammen med de samme mennesker i 10 år, så har man brug for at der noget nyt. Jeg har brug for en luftforandring, siger Sharon Voldby.


Seneste nyt

fra Nordjylland