Gymnasier insolvente

 Gymnasier insolvente

De fleste nordjyske gymnasier er teknisk konkurs. De skylder mere væk, end de ejer og har således en negativ egenkapital.

Kun gymnasierne i Thisted, Fjerritslev, Vesthimmerland, Morsø samt Aalborg Katedralskole har en positiv formue. Alle de øvrige ni skoler har gæld på helt op til syv millioner kroner.

Og gælden betyder, at gymnasierne risikerer at skære valghold og små klasser væk. Derfor mener de, staten må træde hjælpende til.

- Vi vil selvfølgelig gerne have nogle flere penge, så vi kan komme ud af den gæld, vi alle sammen har, siger rektor på Hjørring Gymnasium, Elsebeth Austin. Hjørring Gymnasium har en egenkapital på - 6,9 mio. kr.

Gymnasierne overgik for halvandet år siden til selveje og får nu tilskud fra staten pr. elev. Men trods pæne overskud i 2007, så er egenkapitalen stadig negativ. Og det kan ramme eleverne.

- Vi håber ikke, at det går ud over eleverne. Men vi kan ikke garantere det. For vi er pressede på de små hold og små klasser, fortæller Elsebeth Austin.

Ironisk nok mødtes rektorerne på Fjerritslev Gymnasium, der via en overgangsordning faktisk som et af de få gymnasier har en rimelig økonomi.

- 2007-bevillingen er en videreførsel af amtets bevilling. Og der var Fjerritslev Gymnasium heldig at have nogle særlige, økonomiske vilkår, samtidig med, at man der betalte penge pr. klasse og ikke pr. elev, som det er i dag, siger rektor på Fjerritslev Gymnasium, Per Beck.

Og også eleverne er nervøse for, at tingene strammer til de næste år.

- I år ser det meget godt ud, men rektor har sagt, at sådan ser det ikke ud de næste år. Så det kan man godt grue lidt over, siger elevrådsformand på Fjerritslev Gymnasium, Morten Rydal Ravn.

Tallene kan hentes på Undervisningsministeriets regnskabsportal: http://regnskabsportal.uvm.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland