TV2 Nord

Håndværkere protesterer mod 42 timers arbejdsuge

02:19

Bygningsarbejdere nedlægger arbejdet i protest mod overenskomst

Foto: Malene Ruwald

Foto: Malene Ruwald

Foto: Malene Ruwald

1 af 5

En ny overenskomst skaber protest i byggebranchen. Overenskomsten lukker blandt andet op for at tvinge lønmodtagere til en arbejdsuge på 42 timer.

Hammer og mejsel blev lagt på hylden over hele landet, da byggebranchen onsdag nedlagde arbejdet i protest mod en ny overenskomst. Der er flere punkter i overenskomsten, der ikke klinger godt i håndværkernes ører. Det er blandt andet mindstelønnen og at overenskomsten giver arbejdsgiverne mulighed for i perioder at tvinge arbejdstiden op.

- Vi gør det her for at få sendt et klart signal til arbejdsgiverne om at de kan glemme alt om det her med i perioder at udvide arbejdstiden. Men det er også et klart signal til vores forhandlere om at det her det synes vi er i den gale retning, siger murersvend Emil Olsen, der har arrangeret håndværkernes demonstration.

Håndværkerne mener, at der es job er fysisk krævende nok i forvejen, så en 42 timers arbejdsuge i perioder vil give et slid på kroppen, der er uholdbart i længden. En nedslidning, der ikke kan afspadseres senere, som overarbejdstimerne ellers kan.

Formanden for byggegruppen i 3F, der har været med til at forhandle denne aftale hjem, mener at det er en af de bedste overenskomster, der er forhandlet hjem længe. Der for bakker han ikke op om byggebranchens protester.

- Jeg synes de skal droppe de der overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og så forholde sig til det demokrati der kører. Der er en urafstemning i gang og det er den måde det her bliver gjort på, siger Kim Lind Larsen, 3F.

Håndværkerne, der onsdag demonstrerede på Gammel Torv i Aalborg, håber at mobilisere en masse nej-stemmer. Medlemmerne skal have stemt senest tirsdag d. 18. april.

Har du et godt tip?

Aktuelle serier på Salto

Flere nyheder fra TV2 Nord