Hackere nedlægger Aalborg-virksomhed via printer

Moderne kidnapning. Det kan man kalde det en Aalborgensisk virksomhed har været udsat for. Russiske hackere tog virksomhedens it-systemer som gidsel og krævede løsesum for at frigive dem igen.

Det var en labelprinter på lageret, der i januar blev hackersnes vej ind hos Aalborg Farve og Lak. Printeren var forbundet til internettet på et usikkert styresystem, og det udnyttede russiske hackere.

- Det er katastrofalt. Det har haft kæmpe store konsekvenser for os, siger Pernille Skall, der er salgs- og personaleansvarlig hos Aalborg Farve og Lak.

Hackerne krypterede både fakturaer, ordrer, mailsystem og bogholderi. Farve og Lak grossisten var fuldstændig lammet i flere dage.

- Kunderne skal serviceres her og nu, men der er intet system, der virker. Vi måtte skrive ned på et stykke papir, hvad kunden skulle have. Vi rodede i gamle e-mails og fakturaer. Det var så omfattende, det uoverskueligt, forklarer Pernille Skall.

Hackerne efterlader en besked, hvor de kræver løsesum. De vil have cirka 3000 kroner. Virksomheden var først villige til at betale.

- Vi tænkte at det var et lille beløb, så lad os da prøve. Hvis vi mister de 3000 kroner, så er det fuldstændigt ligegyldigt, tænkte vi, siger Pernille Skall.

Hverken politi eller forsikringsselskab ville hjælpe virksomheden. Sagen ligger hos NC3, der er rigspolitiets afdeling for it-kriminalitet. Her erkender de at de mangler kompetencer til at efterforske it-kriminalitet på tværs af landegrænser.

- Vi kan gøre det meget bedre. Det er også derfor NC3 er sat i verden. Vi skal dels blive bedre centralt til at efterforske national kriminalitet og international kriminalitet, men vi bliver også bedre lokalt. Vi er på trapperne med it-ingeniører til samtlige politikredse, som giver både et kapacitets- og kompetenceløft over hele landet også i Nordjylland, siger Kim Aarenstrup, centerchef i NC3.

Farvegrossisten valgte alligevel ikke at betale løsesummen. Forhandlingerne med hackerne trak ud, og virksomheden følte at det gik for langsomt. Hackerangrebet endte med at koste Aalborg Farve og Lak en million kroner i mistede ordrer. Ifølge firmaet fordi deres it-leverandør ikke havde lavet backup af de vigtige filer. Nu er It-leverandøren skiftet ud.


Seneste nyt

fra Nordjylland