Halmpanik afblæst: Høsten er ikke så slem som frygtet

Landmændene frygtede, at den knastørre sommer ville give mangel på halm til dyrene. Men efter årets høst kan de ånde lettet op.

Der blev slået alarm fra både landmænd og fjernvarmeværker. Sommerens ekstreme varme ville give en desperat mangel på halm til at fodre dyr med og til at brænde af til fjernvarme. Men nu er høsten i hus, og det er slet ikke så slemt. 

- Det var en alvorlig situation. Men det var også en situation, hvor man udviste rettidig omhu, og det er det, der har gjort, at halmen er sikret, siger landmand René Lund Hansen.

Normalt snitter landmændene store dele af deres halm og pløjer det ned, så det fungerer som gødning på markerne. Det opfordrede landbrugsorganisationerne til, at man undlod at gøre i år. Den opfordring er blevet fulgt, og derfor ser det nu ud til, at de fleste landmænd har halm nok til dyrene. 

- Det må være dyrene, der kommer i første række, siger landmand René Lund Hansen, der bruger 1300 bigballer halm om året som foder til sine dyr.

Også på Hørby Fjernvarmeværk er panikken afblæst. Der er halm nok, og værket har ikke betalt mere til landmændene for halmen, end de plejer.

- Det ene år er det godt for dem, og det andet år er det godt for os, og det tredje år er det godt for begge parter. Så det er sådan en aftale, der bare kører, siger Jens Larsen, der er driftsleder på værket. 

I 2017 var der halmmangel, fordi høsten regnede væk. I år var der mangel på halm på grund af tørke. Både landmænd og fjernvarmeværker ønsker sig en normalisering af vejret og høsten.

- Til næste år får vi forhåbentlig en helt normal høst med nogle gode, høje udbytterater og en nem høst, siger René Lund Hansen.  

Agri Nord oplyser, at landmændene stadig kan komme til at mangle korn og græs til dyrene på grund af den tørre sommer. 


Seneste nyt

fra Nordjylland