Hals "Eiffeltårn" vender tilbage

Tilbage i februar blev kæben fra en blåhval fjernet, fordi der var fare for nedstyrtning, men nu vender byens helt store vartegn atter tilbage.

Det sidste halvandet år har en særdeles utraditionel istandsættelse været undervejs, og fredag kan resultatet endelig ses. Byens store attraktion, de 7 meter lange hvalkæber, bliver nemlig igen monteret på sin plads på torvet i Hals. 

Vind og vejr havde været særdeles hårde ved kæberne, der stammer fra en 90 ton tung og 30 meter lang blåhval. Derfor blev de pillet ned i februar 2016, fordi Aalborg Kommune vurderede, der var fare for nedstyrtning.

Den gamle kæbe var fra 1955 og blev givet til byen af en norsk konsul som erstatning for en hvalkæbe, der var kommet til Hals i 1868. Netop hvalkæbens store betydning for byen betød, at man ikke sådan lige kunne give afkald på den. Derfor blev det besluttet, at der skulle kreeres en kopi af vartegnet.

Et 3D-print af de oprindelige kæber, masser af skummateriale og glasfiber senere er de nu klar til at montere den rekonstruerede version. De originale kæber er blevet overdraget til Statens Naturhistoriske Museum med henblik på forskning.

Se her, hvordan det så ud, da hvalkæberne blev lavet. 

Rekonstrueringen er foregået i et samarbejde mellem Tech College Aalborg, Siemens Windpower, Statens Naturhistoriske Museum og Aalborg Kommune.

Den officielle indvielse finder sted først i august. 


Seneste nyt

fra Nordjylland