Hakkedrenge og deller på retur: Halvdelen af nordjyderne spiser kødfrit én dag om ugen

Det er stadig klassiske retter, som dominerer på de nordjyske middagsborde, men kødfri retter vinder frem.

Stegt kylling med kartofler og grøntsager.

Et måltid som mange nordjyder sikkert kan nikke genkendende til.

quote Manglende inspiration og tid til at prøve nye retter i en travl hverdag får mange til at vælge de samme retter igen og igen.

Tove Færch, leder af Karolines Køkken.

Retten er den som oftest tilberedes i Nordjylland, og den efterfølges af frikadeller, pasta med kødsovs, hakkebøf med brun sauce og kartofler og på femtepladsen lasagne.

Undersøgelsen af de nordjyske madvaner er lavet af Karolines Køkken, der har lavet lignende undersøgelser gennem en årrække.

- Det kommer ikke bag på mig, at kylling, pasta med kødsovs og frikadeller igen i år ligger i toppen af listen. Det er nemlig de samme 5-6 hverdagsretter, som år efter år forbliver danskernes foretrukne. Manglende inspiration og tid til at prøve nye retter i en travl hverdag får mange til at vælge de samme retter igen og igen, fortæller leder af Karolines Køkken gennem 25 år, Tove Færch, i en pressemeddelelse.

Bæredygtighed hitter

I undersøgelsen svarer 60 pct. af nordjyderne, at de går op i at leve bæredygtigt i forhold til mad og madlavning.

Det giver sig fx udslag i, at halvdelen af nordjyderne spiser kødfri aftensmad mindst én gang om ugen.

Nogle angiver sundhed som årsag, andre at det er bedre for klimaet og andre igen gør det med bedre dyrevelfærd som mål.

- De sidste års fokus på bæredygtighed har på meget kort tid ændret danskernes holdning til mad og madlavning. Den gode nyhed er, at bæredygtighed madlavning hverken behøver at være dyr eller tidskrævende. Det handler derimod om at bruge sin sunde fornuft og anvende alle rester i køleskabet, så sparer du både penge og forebygger madspild, fortæller Tove Færch.

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på ca. 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 18. februar -4. marts 2019. Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, uddannelse og region.

Kilde: Karolines Køkken

Mange af de traditionelle retter findes i dag også i nye fortolkninger, hvor kød i stedet udskiftes med grøntsager.

Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af nordjyderne i høj eller meget høj grad går op i at mindske madspild, og desuden er det 43 pct., der gerne vil spise mere fisk.    


Seneste nyt

fra Nordjylland