Han Herred under besættelsen

En tidligere direktør for Det kongelige Sølvkammer, som har lavet et hav af udstillinger for kongehuset, åbner i morgen en udstilling i Fjerritslev om Han Herred under besættelsen.

Emnet for udstillingen, i Sparekassen Himmerlands afdeling i Fjerritslev, er, som for så mange andre udstillinger, besættelsestiden. Et emne, som ifølge Ole Villumsen Krog, bliver ved med at fascinere.

-Vi har jo alle samen et forhold til den. Vores forældre eller bedsteforældre, ja nogen af os har selv oplevet den. Jeg skal ikke kunne forklare hvorfor, men det er en epoke som virkelig optager os, siger Ole Villumsen Krog, Dronningens Sølvregistrator Emeritus til TV2/NORD.

Han Herred var under krigen en kæmpe grusgrav. Ufattelige mængder af grus, sand og ral blev gravet op langs kysten. På 3 nyetablerede tipvognsspor, blev det hele kørt på tværs af området og udskibet fra Aggersund.

-Det var jo et kolossalt behov. Tyskerne havde næppe været her i 8 dage, før de begyndte at bygge og udvide flyvepladser. Fra april og til juli måned fik vi 3 store betonstartbaner på Aalborg flyveplads, som indtil da kun havde grønsværen at lande på, siger Ole Villumsen Krog til TV2/NORD.

Som direktør for Det Kongelige Sølvkammer, har Ole Villumsen Krog i mere en d 25 år stået for alle udstillinger i kongehuset. Den sidste udstilling, inden han stoppede i 2007, havde et budget på 15 millioner kroner.

-Det her er lidt anderledes. Når det væsentligste, i en udstillingsbaggrund er malede spånplader, så er det anderledes, men det har ikke været mindre interessant at arbejde med. Substansen er ligeså spændende og glæden og entusiasmen er den samme, siger Ole Villumsen Krog til TV2/NORD.

Udstillingen kan ses i Sparekassen Himmerlands afdeling i Fjerritslev frem til den 18. oktober.


Seneste nyt

fra Nordjylland