Handleplan skal sikre bedre hjælp til psykisk syge

Regeringen vil til efteråret præsentere en handleplan, der skal booste den danske psykiatri. En udmelding, som møder opbakning i Nordjylland – blot få dage efter, at endnu en nordjysk købmand blev overfaldet af en psykisk syg person.

Socialdemokraternes psykiatriordfører, Flemming Møller Mortensen, ser i dag positivt på regeringens melding om en handleplan på psykiatriområdet.

-Det er efterspurgt af alle og har været det meget længe: Af patienter, pårørende, faglige organisationer og alle politiske partier på Christiansborg, siger Flemming Møller Mortensen.

Udmeldingen fra regeringen kommer kun få dage efter endnu en nordjysk købmand blev overfaldet af en psykisk syg person. Søndag aften, den 24. juni, blev Hanne Degn, indehaver af ”Min Købmand” i Ravnkilde, overfaldet i butikken af en kvinde, som tog kvælertag på hende. 

-Jeg når egentlig lige at forberede mig på det og tænke, at jeg er nødt til at lægge alle mine kræfter i, så hun ikke rykker rundt med mig. Men det kunne jeg ikke. Hun var fuldstændig psykotisk, fortalte Hanne Degn i går om mødet med den psykisk syge kvinde.

Kvinden blev efterfølgende kørt til psykiatrisk behandling af politiet og hun er er ikke blevet anmeldt for episoden.

- Ønsket alene gør det jo ikke

Hos SIND, landsforeningen for psykisk sundhed, ser formand Knud Kristensen positivt på, at psykiatrien nu er på den politiske dagsorden. Han håber, at området dermed kan blive tilført flere penge.

- Der er ingen tvivl om, at der er en velvilje. Der er også et ønske om at gøre noget ved det. Men ønsker alene gør det jo ikke, konstaterer han.

Både overfaldet på købmanden i Ravnkilde i søndags og overfaldet på købmanden i Suldrup i oktober sidste år blev begået af psykisk syge personer. Overfaldet i Suldrup endte med at koste den 55-årige købmand, Finn Degn Ovesen, livet.

Der mangler senge og personale

Begge episoder er ifølge Knud Kristensen symptomer på et psykiatrisk system, som har været i knæ alt for længe.

- Det er et system, som ikke har sengepladser nok i hospitalspsykiatrien til at man kan blive indlagt, når man har brug for det, og til at man kan forblive indlagt så længe man har brug for det. Og så kan sådan noget som det her desværre ske, siger han.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre skal den nye handleplan blandt andet være med til at sikre, at dem, som har det sværest, får tilstrækkelig og hurtig hjælp. Et synspunkt, som møder opbakning hos Socialdemokratiets nordjyske psykiatriordfører.

- Den helt store udfordring kender vi jo alt for godt her i Nordjylland. Det er, at vi mangler personale. Vi mangler læger, vi mangler sygeplejersker, vi mangler terapeuter og flere andre faggrupper, siger Flemming Møller Mortensen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland