Har du prøvet hamp? Det er fremtidens afgrøde

På Hjørring Dyrskue er deltagerne blevet præsenteret for ham som den nye superafgrøde i Danmark - men de nordjyske landmænd tøver med at dyrke den.

Når man siger hamp, tænker mange automatisk på cannabis og dens euforiserende egenskaber. Men hamp er kun i familie med cannabis-planten og kan bruges til meget andet end at blive skæv af.

Det opdagede mange af gæsterne på dettes års udgave af Hjørring Dyrskue, hvor hamp blev vist frem i Fødevareteltet.

- Der er proteinerne, fibrene, omega3, vitaminer, mineraler - og så har den aminosyrerne inklusive de ni essentielle, som gør hamp ret unikt. Den er komplet og imponerer, siger Pernille Buhl, forfatter til kogebogen "Hverdagsmad", som har været at finde i Fødevareteltet med en stand med hamp.

Teknologisk Institut kalder hampfrøene for en fantastisk afgrøde, som landmændene bør investere i. Og hampen er da også et emne, der flittigt diskuteres i branchen. Det fortæller planteavler Karsten Kristensen.

- Det gør vi da. Og det er, fordi kornpriserne er lave over en årrække, så kigger vi på, hvad vi skal gå i gang med, siger Karsten Kristensen. 

Kræver store investeringer

Hamp-planterne vokser hurtigt, og kræver ingen pasning eller sprøjtning. Frøene bruges til mel eller presses til olie, og fibrene kan bruges industrielt. Alligevel tøver de nordjyske landmænd med at lægge produktionen om. 

- Der er lidt usikkerhed med afregningsprisen, og det er lidt usikkert, om man kan afsætte dem. Med frøproktion har man tit en kontrakt, hvor man kender prisen på forhånd. Og det mangler man med hampen, siger planteavler Karsten Kristensen.

Og det er heller ikke bare sådan lige til at kaste sig over produktion af hamp, lyder det fra en af Danmarks største producenter, Møllerup Gods på Djursland. Især håndtering af høsten kan give nogle udfordringer.

- Det kræver virkelig, virkelig store investeringer. Og derfor er det også et spørgsmål om, at man skal gøre det sammen. Man skal ikke tro, at man kan lave et eventyr alene - for det kan man ikke, siger direktør på Møllerup Gods, Henrik Rendbøll.

Han mener dog, at det kun vil gå én vej for hamp-markedet - nemlig opad - og derfor er det en god idé for flere planteavlere at kaste sig over produktionen. Interessen kan også mærkes på dyrskuet i Hjørring:

- Gæsterne her virker interesserede, og de bruger allerede planten. Det er utroligt populært at komme frøene på sin morgenmad i Nordjylland, siger Pernille Buhl fra sin stand.

På Hjørring Dyrskue bliver hamp mødt med stor interesse.

Seneste nyt

fra Nordjylland