Hav: - Banker skal ikke have garantier

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Orla Hav, siger, at der ikke ligger nogen automatik i, at nødlidende banker bliver hjulpet. Og det må der heller ikke, for så vil bankdirektørerne muligvis blive for uforsigtige.

- Der er en risiko for, at det kan ske. Derfor skal man ikke give garantier på forhånd, men tage stilling konkret, siger han.

Han kender ikke omstændighederne omkring Ebh Bank godt nok til, at han vil udtale sig om den konkrete sag.

For Socialdemokraterne vejer hensynet til bankkundernes penge og sektorens stabilitet tungere end markedskræfternes frie udfoldelse.

- Bankvæsnet er et centralt omdrejningspunkt, og opstår en risiko der, så kan der opstå en dominoeffekt. Derfor er spillerummet smallere, når det gælder banker. Det er den lærdom, vi har med. Det betyder ikke, at vi nødvendigvis skal redde alle banker, men det er vigtigt, at borgerne har tiltro til, at deres penge står trygt og godt, siger han.

Enhedslisten mener, at skatteyderne - via Nationalbanken - er med til at redde spekulanter fra konkurs.

- Vi vil gerne være med til at redde sunde dele i Ebh Bank, men vi er imod at redde spekulanter. De har taget en stor risiko for at tjene høje renter - så må de også bære tabet. Det skal skatteyderne ikke, skriver han i en pressemeddelelse.

Partiet har kaldt økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) i hastesamråd om problemerne i banksektoren.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland