Ny rapport: Havvind kan dække hele verdens strømforbrug

Danmark bør satse endnu mere på havvindmøller - sådan lyder opfordringen, fra det internationale Energiagentur, der i en ny rapport vurderer, at vi her i landet har et stort uforløst potentiale for produktion af vindenergi fra havvindmøller. Ministeren vil bruge rapporten til at sætte endnu mere skub i havvindmølleproduktionen, og det kan være godt nyt for de nordjyske havne, der er klar til at lave hilse havvindmøllerne velkomne.

Hvis der opstilles havvindmøller på verdens bedste placeringer, kan der produceres langt mere strøm end verdens nuværende samlede strømforbrug.

Det viser en ny rapport fra det Internationale Energiagentur. I Europa alene har havvind potentiale til at dække behovet otte gange. Dermed har havvind potentiale til at blive den største strømkilde i verden og til at få en central rolle i den grønne omstilling.

- Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, at det kan lade sig gøre at omstille til grøn strømproduktion. Vi har teknologien til det. Siden verdens første havvindmøllepark blev opført i Danmark i 1991, er det gået stærkt. Teknologien bliver stadig bedre, kapaciteten stiger og prisen falder. Det kan vi blandt andet takke visionære danske politikere og virksomheder for, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (Soc.Dem.)

Havvind er i rivende udvikling

Udvidelsen af Hanstholm Havn er i fuld gang. Når arbejdet med nye moler og 350 meter ny kaj, efter planen er færdigt til sommer, vil havnen også være klar til håndtere en eventual havvindmøllepark. 

- Havnen kunne sagtens være servicehavn for en kommende vindmøllepark. Hele servicenetværket er her stort set. Vi kigger på alle de muligheder, der kan give indtægter til en havn, så supplerende indtægter udover indtægter fra fiskeri og den industri, der tilknytter sig fiskeri, det går vi jo efter, siger havnedirektør ved Hanstholm Havn Niels Clemensen.

Der god fornuft i at sætte endnu mere skub i havvindmøllerne - lyder det i dag fra Det Internationale Energiagentur. De har lavet en analyse, der viser, at energiudbyttet fra havvindmøller kan 15-dobbles inden 2040.

Danmark er i forvejen godt med på vindenergien, og hvis Nordsøen skal blive et Silicon Valley for Havvindmøller, kan det betyde et helt nyt væksteventyr for de nordjyske havne.

- Det vil formentlig gøre, at aktivitetsniveauet ved servicevirksomhederne kommer til at stige, så det skal ansætte flere folk, så alt i alt vil det give en positiv udvikling for området, siger Rasmus Sørensen, der er formand for Hanstholm Maritime Service Network.

Selvom der er forskel på smede- el- og andet vedligeholdelsesarbejde i fiskeindustrien og vindmølleindustrien, giver det ikke anledning til bekymring.

- Det er set i andre havne her på Vestkysten, at den omstilling er til at tage fast på uden problem, siger Rasmus Sørensen.

Fortsat fokus på havvindmøller

Ifølge rapporten fra Det Internationale Enerfiagentur vil der i 2040 blive produceret 15 gange så meget strøm fra havvind som i dag, og prisen for havvind forventes at falde yderligere med op mod 60 pct. I løbet af det næste årti forventes det, at strøm produceret af havvind vil blive lige så billig som strøm produceret fra eksempelvis kul og naturgas.

Men rapporten advarer om, at der fortsat skal fokuseres på at skabe rammerne for, at potentialet for havvind kan realiseres.

- Havvind rummer et enormt potentiale. Ikke kun i Danmark, men i hele verden Det kan for alvor blive en faktor i den grønne omstilling. Det potentiale skal realiseres. Det kræver, at vi skaber gode politiske rammer og sikrer den nødvendige udvikling af teknologi og infrastruktur. Det har regeringen fokus på. Rapporten vil forhåbentlig åbne verdens øjne for de muligheder, som havvind rummer og bidrage til, at verdens regeringer griber de muligheder, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

 

Fakta

  • Det globale marked for havvind voksede med knap 30 pct. årligt fra 2010 til 2018
  • I løbet af de næste fem år forventes 150 havvindsparker at blive færdiggjort på verdensplan
  • Nye havvindparker har kapacitetsfaktorer på 40-50 pct. Det overstiger landvind, er dobbelt så højt som solceller og matcher kapaciteten for effektive gasbaserede kraftværker
  • Verdens første havvindmøllepark, åbnede i 1991 i Danmark og producerede elektricitet til omkring 2.200 husstande
  • Den senest åbnede vindmøllepark Horns Rev 3 producerer elektricitet nok til at forsyne 400.000 husstande

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet


Seneste nyt

fra Nordjylland