Havvindmøllepark skal måske placeres i Nordjylland

De nye havvindmølleparker skal ligge mindst 15 kilometer fra land. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

00:47

Jammerbugt er udpeget som mulig placering til havvindmøller.

1 af 2

Jammerbugt er i spil, når placeringen af tre nye havvindmølleparker skal findes.

Vedvarende energi skal være billigere, og en af løsningerne er vindmølleparker på havet. Det er blevet besluttet i en energiaftale mellem alle Folketingets partier.

Derfor skal der findes plads til tre nye havvindmølleparker inden år 2030.

Fire områder på i alt 3200 kvadratmeter skal nu undersøges for at finde frem til placeringen af den første af de tre nye havvindmølleparker – og et af områderne er i Jammerbugt.

Det er Energistyrelsen, der har udpeget fire områder med potentiale. Udover Jammerbugt har styrelsen kig på et område i Nordsøen ud for den jyske vestkyst, et ved Hesselø og et område ved Kriegers Flak i Østersøen.

- Vi skal finde de bedste placeringer for fremtidens vindmølleparker, og jeg har fuld tillid til, at Energistyrelsen nu peger på flere mulige områder, hvor vindpotentialet og det øvrige forhold, der gør sig gældende, ser ud til at være særligt gode, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Kortet viser de fire områder, der skal undersøges. Foto: Energistyrelsen

Færre visuelle gener

Ved undersøgelserne bliver der kigget på forhold som vindressourcer, havstrømme, vanddybde, havbund og natur- og miljøbeskyttelse. Derudover skal det afdækkes, hvilke områder der er mest attraktive i forhold til at opnå den laveste budpris.

Alle områderne, der skal undersøges, ligger mindst 15 kilometer fra land, og derfor skal man have kikkerten frem for at se vindmøllerne.

- Det har for mig været helt centralt, at vi fortsat kan sikre den lokale opbakning til den fortsatte udbygning med havvind. Derfor flytter vi nu møllerne længere ud på havet, så de visuelle gener bliver færre, siger Lars Chr. Lilleholt.

Teknik- og Miljøformand: - Fin idé

I Jammerbugt Kommune hilser formanden for Teknik- og Miljøudvalget en havvindmøllepark velkommen.

I en landbrugskommune som Jammerbugt, som har sin udledning af CO2, skal vi gøre, hvad vi kan, for at være mere CO2-neutrale.

Jens Chr. Golding, formand, Teknik- og Miljøudvalget

- Jeg synes, det er en fin idé. I en landbrugskommune som Jammerbugt, som har sin udledning af CO2, skal vi gøre, hvad vi kan, for at være mere CO2-neutrale, siger Jens Chr. Golding fra Socialdemokratiet.

Debatten om vindmøller er lige nu højaktuel i kommunen, hvor der skal opføres 15 kæmpevindmøller på land.

- Det giver store problemer, når man sætter vindmøller op på land, og modstanderne har krævet, at vindmøller skal ud på havet og stå – så jeg tror, at en havvindmøllepark vil blive modtaget anderledes godt, siger Jens Chr. Golding.

Undersøgelserne af de fire områder forventes at være færdige ved udgangen af året, og så er det Folketinget, der skal tage stilling til, hvor vindmøllerne skal opføres. Herefter skal den første park i udbud, og når udbuddet er afgjort i 2021, kan byggeriet gå i gang.

Læs også Et skridt nærmere: Kæmpevindmøller opføres i Jammerbugten

00:47

Jammerbugt er udpeget som mulig placering til havvindmøller.

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord