Havvindmøller bliver billigere

En dansk opfindelse, der blandt andet har AAU's fingeraftryk, kan gøre det meget billigere at bygge vindmølleparker på havet. Første prototype taget i brug i Nordsøen som led i udviklingsarbejdet.

Bygning af vindmølleparker til havs kan blive betydeligt billigere, hvis man i stedet for de traditionelle fundamenter på havbunden bruger en nyudviklet "sugebøtte". Det er den populære betegnelse for fundamentet, der er udviklet på Aalborg Universitet i samarbejde med bl.a. Dong Energy.

Den nye type stålfundament, der er 43 meter højt og 12 meter i diameter, suger sig praktisk talt fast og graver sig ned i havbunden ved hjælp af en kraftig vakuumpumpe, og professor Lars Bo Ibsen mener, der er mange penge i spil. Måske 20-30 procent pr. fundament.

- Hvis man f.eks. kan spare en million pr. mølle, så er der mange penge at hente, fordi flere og flere vindmøller fremover placeres i parker på havet, siger Lars Bo Ibsen.

Det første eksemplar at det nye fundament blev for få dage siden placeret ved Horn Rev II-parken i Nordsøen ud for Esbjerg.
Den bliver verdens største vindmøllepark.

Når man anlægger vindmølleparker til havs, er det især fundamenterne til møllerne, der gør arbejdet både dyrt og besværligt. Hvad enten man anvender pælefundering eller såkaldt direkte fundering med meget store fundamentblokke, der holder møllerne sikkert på plads, kræver det avanceret udstyr og masser af tid.

Disse problemer slipper man for med "sugebøtten" af stål. Den er udviklet gennem de seneste fem år, og den første stålbøtte skal nu testes.

Målet er, at hele havvindmølleparker skal baseres på disse bøttefundamenter.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland