Her bor de mest magtfulde danskere

Dem, der bestemmer i Danmark, bor tæt sammen i enklaver i Nordsjælland og København. Kun 10 ud af de 423 mest magtfulde danskere bor i Nordjylland.

Det afslører en ny bog om den danske magtelite, der udkommer på tirsdag, skriver Fagbladet 3F.

De to forskere Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard fra København Universitet har i tre år kortlagt over 5.000 bestyrelser, udvalg, gæstelister til kongehusets fester og andre betydningsfulde netværk. Resultatet i bogen "Magteliten" viser, at særligt 423 danskere har et stort netværk.

Og de 423 personer er koncentreret på små områder. To tredjedele af eliten bor i hovedstaden eller i Nordsjælland.

- De har stor indflydelse på at forme det danske samfund. Og vi kan tydeligt se, at mønstret er meget skævt. Størstedelen af eliten bor klumpet sammen i København og Nordsjælland, forklarer Christoph Ellersgaard.

Der bor blot syv medlemmer af eliten i Vestjylland og ti i Nordjylland. I Nordsjælland og ved København bor 276 medlemmer af eliten.

Skæv magtfordeling

Det betyder, at magten i samfundet er skævt fordelt i landet. Og at de problemer og emner, som berører folk i udkantsdanmark bliver overset af eliten. De træffer beslutninger uden at kende virkeligheden udenfor hovedstaden og guldkysten, mener forskerne.

- De udfordringer, der er i udkantsdanmark, påvirker ikke elitens privilegier. Derfor bliver det ikke diskuteret, siger Christoph Ellersgaard.

Det er første gang i Danmark, at forskere har været i stand til at kortlægge eliten i samfundet.

Ledere fra erhvervslivet er den gruppe, der har størst magt og er mest centrale i eliten. De udgør halvdelen af eliten. Derudover har især arbejdsgiverorganisationer, fagforeninger, embedsfolk, politikere og professorer deres pladser ved de vigtige forsamlinger.

- Vi har alle stemmeret og andre magtressourser. Men de 423 personer i eliten stikker i den grad af fra alle andre, fordi de har adgang til magtfulde netværk, hvor de træffer de afgørende beslutninger, fortæller Christoph Ellersgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland