Spritten omdannes til ny bydel: Her er Aalborgs nye kunstcenter

Det fredede industrianlæg ved Limfjorden bliver udviklet til et kreativt kvarter, der rummer både kultur og byliv. Tegnestuen PRAKSIS står bag visionerne.

Banebrydende design og stærk gennemslagskraft.

Så flotte ord blev der i dag brugt om de kommende planer for den nu nedlagte spritfabrik, efter det blev afsløret, at Tegnestuen PRAKSIS skal stå bag.

 
 
Foto: Tegnestuen PRAKSIS

Det 3.200 m2 store kunstcenter 'Saracenos Cloud City’ bliver placeret i en skål-konstruktion, som vil få det sky-inspirerede værk til at ændre udtryk efter vejret.

Derudover skal Spritten også blive en del af en større fornyelse af området omkring, bl.a. havneområdet. Og netop dén vision betød, at tegnestuen PRAKSIS vandt over de fire andre tegnestuer, som også havde budt på opgaven.

Se tegnestuen PRAKSIS blive afsløret som vinder af projektkonkurrencen.

En beslutning, man i dommerkommiteen var enige om.

- De har skabt en arkitektonisk løsning, der ikke er set før i forbindelse med fredede bygninger i Danmark. Mødet mellem terræn, industrikultur og Thomas Saracenos værk Cloud City er virkelig gennemtænkt, siger Peter Spøer, der er bestyrelsesformand for Ejendomsfonden Artcenter Spritten og formand for dommerkomitéen.

Borgmester: Løfter en hel bydel

Den gamle spritfabrik er det største sammenhængende fredede industrianlæg i Danmark. Derfor glæder det Aalborg Kommunes borgmester, at den nu har fået nyt liv.

Her afsløres tegnestuen PRAKSIS som vinder af projektet ved Spritten - under torsdagens pressemøde.
Her afsløres tegnestuen PRAKSIS som vinder af projektet ved Spritten - under torsdagens pressemøde.
Foto: Jeppe Hostrup

- Jeg glæder mig til et internationalt Artcenter i byen – men også det helt nye byrum ved Limfjorden. Spritten er mere end kunstudstillinger og en stærk industrifortælling. Det er et helt nyt kreativt kvarter for borgere og besøgende, hvor Aalborg sammen løfter en hel bydel for at byde på store oplevelser, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Hos tegnestuen PRAKSIS forklarer man sit design med, at man har forsøgt at forene kulturen og historien fra Spritten med nytænkning.

- Spritfabrikkerne repræsenterer en fantastisk industrihistorie, som altid vil være meget værdifuld for samtiden. Med Artcenter Spritten har vi både søgt at styrke kedelhallernes historiefortælling og skabe rammerne om et meget ambitiøst Artcenter – i et nybyggeri der lever op til moderne sikkerhedskrav. Det har været en spændende proces og en meget frugtbar dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, siger Mette Tony, der er founding partner i PRAKSIS.  

Hør arkitekt og indehaver af PRAKSIS Arkitekter, Mette Tony, fortælle mere om projektet.
 
 
Foto: Tegnestuen PRAKSIS

Fakta om projektet

  • Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 millioner kroner og 25 millioner kroner til renoveringsprojektet og nybyggeriet.
  • Det vil koste cirka 95 millioner kroner at realisere Saracenos Cloud City.
  • Værket bliver finansieret af Det Obelske Familiefond, Ny Carlsbergfondet, Spar Nord Fonden, Entreprenør A. Enggaard, Augustinus Fonden, Salling Fondene og Wagner Ejendom.

    Kilde: Realdania

 


Seneste nyt

fra Nordjylland