Her går det godt: Nordjyderne bruger flere penge på julemenuen

1000 kroner for en gås og 300 kroner for en flaske rødvin. Ifølge slagtere og vinhandlere har vi aldrig brugt så mange penge på julemenuen, som vi gør nu.

I julen er det ikke hvilke som helst fødevarer, der kommer på bordet i de nordjyske hjem. Nej, det skal være kvalitet, og vi er ikke bange for at betale i dyre domme for det.

I år er nordjyderne blevet så købelystne, at det presser de lokale producenter - blandt andet Poul Raunsmed, der opdrætter, slagter og sælger fritgående eller økologiske gæs og ænder på Raunsmed Fjerkræ i Løkken.

- Vi har svært ved at følge med især med de ferske varer. Der er en del butikker, der ringer og vil købe - dem siger vi nej til, siger Poul Raunsmed.

Dyre vine til nordjyderne

Poul Raunsmeds gæs vil nogen kalde billige. En gås på seks kilo koster omkring 600 kroner. Hos andre nordjyske slagtere koster de op til 1000 kroner. 

quote Her op til jul er der ikke ret mange, der spørger til prisen. Det må gerne koste noget, når det er til juleaften. År for år kan vi mærke at efterspørgslen bliver større.

Poul Raunsmed, Indehaver, Raunsmed Fjerkræ

- Her op til jul er der ikke ret mange, der spørger til prisen. Det må gerne koste noget, når det er til juleaften. År for år kan vi mærke, at efterspørgslen bliver større, siger Poul Raunsmed.

Også vinhandlerne oplever, at nordjyderne i år har spenderbukserne på, når vi køber ind til middagen, der skal indtages juleaften.

- Der bliver købt dyrere flasker i år. Hvis man tidligere har købt vin til 75 kroner, så vælger man i år måske en vin til 100 kroner, 200 kroner eller sågar 300 kroner, siger Ib Bergkjær, administrerende direktør i Sigurd Müller Vinhandel A/S.

Opsving kan ses på nytårsbordet

Kunderne i vinhandlen efterspørger især dyr italiensk vin. De køber dyrere vin til juleaften end de foregående år, og til nytårsaften får dråberne lov til at være dyrere endnu, lyder det fra Ib Bergkjær.

- Vi er inde i et opsving. Det går godt, arbejdsløsheden er lav, vores huse stiger i værdi, vores pensioner ser fornuftige ud. Alting tror vi på lige nu, og så bruger vi nogle flere penge, også på vin, siger Ib Bergkjær. 

Inden jul har Poul Raunsmed slagtet 600 gæs og 4000 ænder. Så når det endelig bliver juleaften, er det ikke kun gåsen, der er godt stegt.

- Man bliver lidt træt den 24. december. Jeg plejer ikke at være med til at åbne gaverne. Der sidder jeg og sover, siger Poul Raunsmed. 

I følge slagtere og vinhandlere har vi aldrig brugt så mange penge på julemenuen, som vi gør nu.

Seneste nyt

fra Nordjylland