Her skal du koge vandet

På grund af forurening skal drikkevandet koges bestemte steder i Hirtshals.

De sidste prøver af drikkevandet i Hirtshals viser, at der fortsat er forurening i vandet. Der er spor af både colibakterier og klorid i vandet. Derfor skal beboerne i området på kortet koge vandet, inden det drikkes.

Et par minutters kogning i en gryde dræber bakterierne i vandet. Kogning i elkedel skal foretages af to omgange med 1-2 minutters mellemrum.

Derudover anbefaler Hjørring Kommune, at ejendomme, der ligger inden for samme område, sørger for at gennemskylle ledningsnettet.

Gennemskylning af ledningsnet foregår ved at lade vandet løbe i minimum 2 timer fra alle vandhaner både indvendig og udvendig på ejendommen.

Der er kun en lille risiko for at du bliver syg, hvis du har drukket af vandet. Indtil nu er der fundet meget små mængder af bakterier. Men kog vandet fra nu af, før du drikker det.

Embedslægen anbefaler


  • Undgå at drikke vandet direkte fra hanen. Kog det et par minutter først. Vær opmæksom på at kaffemaskiner kun varmer vandet op til ca. 80 grader. Husdyr må godt drikke vandet uden kogning.
  • Brug kogt afkølet vand til skylning af salater eller andre rå grøntsager (man må godt bruge forurenet vand til at vande urtehaven). Vandet fra hanen kan godt bruges til kogning af kartofler, pasta eller lignende, hvis vandet ikke lugter eller smager dårligt.
  • Opvaskemaskine kan godt bruges, men opvask i hånden skal foretages med kogt vand. Institutionsopvaskemaskiner med slutskyl over 80 grader kan ligeledes anvendes.
  • Vandet kan bruges til maskinvask ved temperatur over 60 grader.
  • Med den hidtidige målte grad af forurening kan vandet godt bruges til brusebad og karbad. Vær dog opmærksom på, at børn ikke drikker vand under badning.
  • Brug afkølet kogt vand til tandbørstning og til rengøring af tandproteser. Vask hænder som du plejer, men skyl efter med kogt afkølet vand før madlavning.

Seneste nyt

fra Nordjylland