Scanning af ringborge giver håb: Hidtil ukendte vikingetidsgrave antydet i undersøgelse

To nordjyske ringborge blev i marts scannet med specialudstyr af specialister fra Wien. Nu giver de første undersøgelser håb om ny viden.

Med avanceret geo-radarudstyr scannede specialister fra Wien i marts fire ringborge rundt om i Danmark herunder de to nordjyske ringborge Aggersborg ved Limfjorden og Fyrkat ved Hobro.

Specialisterne har gennemlyst jorden, hvor borgene i sin tid lå, med håbet om at finde nye ukendte stolpehuller, volde voldgrave og gravpladser. Resultaterne er forskellige fra borg til borg, men de foreløbige analyser viser, at der er basis for at undersøge områderne nærmere.

Fyrkat ved Hobro er en af de ringborge, hvor analyserne umiddelbart viser de bedste resultater.

De nye geo-radarundersøgelser antyder, at den samtidige gravplads nær Fyrkat rummer flere, hidtil ukendte vikingetidsgrave.

Nu er der behov for at lave små målrettede kontroludgravninger for at se, om arkæologerne kan finde det samme, som målingerne antyder.

Geo-radar-undersøgelserne antyder, at op mod 30 nye, og hidtil ukendte grave fortsat er beliggende ved Fyrkat.

De kommende måneder vil vise, om resultaterne holder vand, og hvis de gør, står forskerne med absolut banebrydende ny viden om borgene. Denne nye viden vil indgå som et vigtigt element i arbejdet med at gøre vikingeborgene til verdensarv.


Seneste nyt

fra Nordjylland