Himmerlands Boligforening: Mangel på seniorboliger sender ældre ud af Aalborg

Himmerlands Boligselskab mener, at en fremtidig mangel på seniorboliger kan få ældre til at flytte ud af Aalborg eller blive boende i deres villaer.

Aalborg har på få år udviklet sig til at blive et trækplaster for mange studerende og unge mennesker.

Det har fået kommunen til at bygge en masse ungdomsboliger, men kigger man på en befolkningsfremskrivning fra Danmark Statistik, bør Aalborg Kommune også overveje at opføre flere boliger til de ældre.

Befolkningsfremskrivningen viser, at der i 2045 vil bo 13.000 flere borgere over 70 år i Aalborg sammenlignet med i dag. Det svarer til en stigning på mere end 50 procent. 

Og det bekymrer Himmerlands Boligforening, der står for opførelsen af flere seniorboliger i Aalborg.

- Vi gjorde det rigtig godt med ungdomsboligerne, men vi må erkende, at der også er mange ældre i kommunen, der bliver boende. Derfor kommer vi snart til at mangle seniorboliger, siger direktør i Himmerlands Boligforening, Ole Nielsen.

Ingen plads til de unge

Han mener, at manglen på seniorboliger vil give Aalborg to problemer i fremtiden. Når de ældre ikke kan flytte i seniorboliger, bliver de enten boende i deres villaer, som derfor ikke kan sælges videre til de unge, eller så flytter de ældre ud af byen.

- På et tidspunkt skal de unge mennesker, der er flyttet til Aalborg, købe sig et hus i byen. Og ved at bygge flere seniorboliger, kan vi sikre et naturligt kredsløb i boligmarkedet, så der kommer til at være villaer nok til de unge, siger Ole Nielsen.

Han peger på de særlige seniorboligfællesskaber, hvor flere ældre bor sammen, som en løsning.

Aalborg Kommune afsatte i 2017 16 millioner kroner fordelt over fire år til de særlige seniorboligfællesskaber, hvor flere ældre kan bo sammen. Det svarer til mellem 16-20 boliger fordelt på hvert af de fire år. 

Men det mener Ole Nielsen langtfra er nok. Han mener, at Aalborg allerede nu bør bygge seniorboliger nok til at huse minimum 500 beboere.

Aalborg Kommune vil se tiden an 

Hos By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune kan man godt mærke en stigende efterspørgsel på flere seniorboliger og seniorboligfællesskaber, men afdelingsleder Henrik Thomsen vil ikke udtale sig om, hvorvidt Aalborg kommer til at mangle seniorboliger.

- Vi tror, at vi skal have nogle erfaringer på plads, inden vi tager flere skridt. Én ting er, at nogen viser interesse for seniorboligfællesskaber, men der er en række ting, man skal overveje, inden man bygger dem, siger Henrik Thomsen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland