Hirtshals-fiskere jubler over bæredygtigt stempel til rødspætter

02:18

1 af 2

Rødspætterne i Skagerak har fået det blå stempel, så de nu officielt er bæredygtige og dermed mere værdifulde.

De har kæmpet for det i flere år, og nu er det så officielt. Hirtshals-fiskernes rødspætter fra Skagerak bliver i fremtiden solgt med det blå stempel, der er bevis på, at de er bæredygtige.

Med det blåstempel kan fiskerne nu sælge rødspætterne til en kilopris, der ligger én til to kroner over den end tidligere pris, der har ligget på omkring 11 kroner i gennemsnit i 2015.

Fiskeskipper i Hirtshals Peter Meyer Kristensen har rødspætter som sin største indtægtskilde. Han sælger omkring 60 tons om året.

- Det er lige som en tidlig julegave. Det kan jo mærkes på bundlinjen, siger Peter Meyer Kristensen.

Formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Kristian Nielsen, er glad for, at fiskerne i Hirtshals nu endelig kan sælge rødspætterne i Skagerak med et blåt stempel.

- Opkøberne og de store markedskæder rundt i verden efterspørger det bæredygtige stempel, så det betyder rigtigt meget for fiskerne her i byen, fortæller Niels Kristian Nielsen.

Allerede i 2009 fik rødspætterne i Nordsøen det blå stempel, og derfor har de været mere værd end Peter Meyers Kristensens Skagerak-rødspætter.

- Det har jo været konkurrenceforvridende. Rødspætterne i Skagerak er jo fuldt ud lige så gode, så er det på tide, at det blå stempel kommer.

I 2015 har man solgt for omkring 50 millioner kroner rødspætter på havnen i Hirtshals. Omkring 40% af alle de fisk, der bliver solgt fra Hirtshals, er rødspætter.

Flere nyheder fra TV2 Nord