Hirtshals Yard: Porten er åben til den store flydedok

Hirtshals Yard tog tirsdag formiddag et kæmpe skridt i den rigtige retning i forhold til at få rejst den store flydedok, der fredag morgen tiltede; porten til dokken er nemlig blevet åbnet. Tirsdag aften lykkes det så at få trawleren ud af dokken.

OPDATERET: Den norske fisketrawler, som har været indespærret i den tiltede flydedok, er tirsdag aften kommet ud af dokken.

Flydedokkens port er blevet åbnet ved hjælp af en flydekran, og det var en vanskelig opgave, men nu er der åbent ind til dokken og det skib, der ligger derinde.

Skibet, der tilhører det norske rederi Hardhaus, har taget skade. Det oplyser direktør Rasmus Brohus, Hirtshals Yard, som dog endnu ikke har et overblik over skaderne.

- Der er lidt skader, men det får vi styr på, det kan vi lave, siger han.

Det 82 meter lange skib var ved at blive sat i stand og nærmede sig afslutningen af arbejdet, da flydedokken altså fredag morgen tiltede. Før skibet er ude, er det ikke muligt at sige noget præcis om skadernes omfang. 

- Næste fase er at få dokken op igen, siger Rasmus Brohus og forklarer, at det sker ved at puste luft i ballasttankene, og få pumper til at pumpe det sidste af vandet ud.

Arbejdet med at rette den kæntrede flydedok op begyndte allerede lørdag, da dykkere fik monteret pumper, der skulle flytte rundt på vandmængderne og dermed få dokken på ret køl. Men det er et langsommeligt og kompliceret stykke arbejde, som vil tage nogle dage.

- Vi tager et skridt ad gangen, og alt går planmæssigt, siger Rasmus Brohus.

Flydedokkens kæntring betegnes som en stor ulykke for Hirtshals. Borgmester og bestyrelsesmedlem i Hirtshals Havn, Arne Boelt, frygter, at den store flydedok, der er tiltet, kan stå stille for længe. Det kan skade erhvervslivet i Hirtshals.

Han frygter, at det kan ramme mange virksomheder i byen og ikke bare Hirtshals Yard, der ejer dokken, hvis flydedokken er ude af drift i længere tid.

- Der er jo 60 mand på Hirtshals Yard, og dertil kommer mange underleverandører, som kan blive ramt af det her. Det en stor ulykke for Hirtshals, det er det, siger Arne Boelt og understreger, at Hjørring Kommune er klar med hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt. 

- Vi står klar, hvis der skal tilladelser til i forhold til miljø. Så er vi der, uanset om det er klokken fire lørdag nat eller klokken 16 søndag eftermiddag. Ligesådan vil Hirtshals Havn stå på hovedet for at tilbyde arealer, så vi kan bibeholde så meget erhverv som overhovedet muligt Hirtshals, mens det her står på, siger Arne Boelt.

Direktøren for Hirtshals Yard er tirsdag positivt stemt, selv om han endnu ikke kan sætte tidspunkt på for, hvornår dokken kan komme i brug igen.

- Vi har heldigvis også andre aktiviteter end dokning af skibe, vi har en del reperation ved kaj, siger Rasmus Brohus.

Arbejdet med at rejse flydedokken og få overblik over skaderne fortsætter flere dage endnu, og såvel flydekran som slædebåde indgår i arbejdet.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland