Kampen mod måger: Hjælpen kommer oppefra

I Aalborg Kommune har de det sidste år fået flere og flere henvendelser fra borgere, der ønsker hjælp fra kommunen med at få mågerne væk fra deres boliger. Løsningen på de mange måger er måske fundet – og den kommer oppefra.

Skrig og fugleklatter fra måger er blevet en større og større gene for borgere.

I Nørresundby har de taget helt nye metoder i brug i kampen mod måger. Mågerne plager nemlig beboboerne i kvarteret omkring Vikingevej.

- Det er et stort problem. De sviner jo alting til. Prøv at kig på vores facader; vores tage; beboernes vinduer; bilerne, siger teknisk chef i boligselskabet Sundby-Hvorup, Allan Kirk Pedersen.

Derfor har boligselskabet Sundby-Hvorup hyret firmaet Skylevel, der sender en drone i vejret for at bekæmpe mågerne.

- Det, der nok er det værste i virkeligheden, det er, når de får deres unger, så kan de godt finde på at angribe – i hvert fald ligge an til at angribe, siger Allan Kirk Pedersen.

 
 
Foto: Arkivfoto/Simon Mølgaard

Hjælpen kommer fra oven

Udover borgmesterforvaltningen er Aalborg Kommunes mågebekæmper den, der får flest henvendelser i hele Aalborg Kommune – og det er noget af det den nye teknologi skal afhjælpe.

- Vi spuler vand ned på rederne og prøver at få skudt de her æg udover kanten af reden, så de triller ned i tagrenden, eller også kan vi eksplodere selve ægget med strålen, siger Michael Elmegaard, der er dronepilot i firmaet Skylevel.

Vandet som dronen spuler, kommer fra en vandtank nede på jorden placeret i en bil. Ved hjælp af en motor i bilen bliver vandet ført op i dronen via en vandslange, hvorefter vandet med højt tryk bliver skudt ud af en dyse på dronen.

- Det er trykket, der gør det. Det er det, som vi kan flytte tingene med og eksplodere æggene med. Det er udelukkende trykket. Man kunne putte hvad som helst i, men vand, det er jo rent, siger Michael Elmegaard.

 
 
Foto: Arkivfoto/Simon Mølgaard

Forsvinder ikke

Dronerne kan ikke få mågerne til at forsvinde, men de får mågerne til at ændre adfærd.

- Når vi gør det her, så stopper mågerne med at være aggressive, så fokuserer de mere på at få bygget en ny rede og få lavet nogle unger, siger Michael Elmegaard.

Tidligere har boligselskabet forsøgt at skræmme mågerne væk med lokkeugler dog uden held, men dronerne tror de på.

- Det hjælper helt klart. Det er også de efterretninger jeg får fra vores beboere her – det har en god positiv effekt, siger Allan Kirk Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland