Hjallerup Marked holder vejret: Risiko for hesteherpes kan lukke hestemarked

Både Hjallerup Marked og flere dyrskuer i Nordjylland risikerer at måtte lukke ned for salg og deltagelse af heste på grund af smittefare med hesteherpes.

Risikoen for hesteherpes har allerede lukket hestemarkedet på Sindal Marked, som bliver afholdt i den kommende weekend. Nu risikerer andre markeder og dyrskuer i Nordjylland at måtte gøre det samme.

Også Hjallerup Marked, som er berømt for hvert år at danne rammen om Nordeuropas største hestemarked. 

Til TV2 oplyser markedsudvalget i Hjallerup, at man følger situationen nøje. Man vil dog vente 14 dage med at tage endeligt stilling til, om hestemarkedet bliver aflyst i år. Hjallerup Marked finder sted fra den 31. maj til den 3. juni.

Det er virussen herpesvirus 1, der i øjeblikket frygtes hos hesteejere over det meste af landet. Virussen blev først konstateret på Fyn og er siden kommet til Jylland. En hest i Bjerringbro blev aflivet i sidste uge på grund af sygdommen, og på Mors er et ridestævne blevet udskudt på grund af smittefaren. På Fyn har udbruddet ført til lukkede rideklubber, og flere heste er allerede døde og mange smittet.

Sygdommen kan smitte fra hest til hest, men mennesker kan også være bærere af sygdommen - uden selv at være smittede. Smittes en hest, kan den få feber, lammelser og drægtige hopper kan risikere at abortere. I værste tilfælde kan hestene dø.

Følger situationen nøje

Samme situation gælder for dyrskuerne i både Fjerritslev og Hjørring. Også her følger arrangøren, LandboNord, nøje med i udviklingen. 

Dyrskuekoordinator Karin Møller Larsen fortæller, at hun løbende er i kontakt med landbrugets videnscenter, Seges, som kommer med de officielle anbefalinger til, hvordan man bedst forholder sig til smittefaren.

- Vi regner med at tage stilling til, om vi lukker ned for hestene på årets dyrskuer, om en uges tid. Lige nu har vi en fornemmelse af, at der er nogenlunde ro på situationen, men er der en risiko for smitte, aflyser vi selvfølgelig, siger Karin Møller Larsen.

Til dyrskuet i Fjerritslev, som holdes den 26. maj, er der tilmeldt 21 heste, mens der plejer at være cirka 100 heste på det årlige dyrskue i Hjørring i juni.

FAKTA OM HESTEHERPES

  • Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper.
  • Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der tilstøde lammelser.
  • Virussen smitter primært som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste osv.
  • Der kan også forekomme smitte fra andre legemsvæsker.
  • Hestens herpesvirus 1 smitter ikke mennesker.

Seneste nyt

fra Nordjylland